Petkova centrifuga

Prijatelji in sovražniki

Pahor Cerar podpis kandidatura PV
Slovenija, Ljubljana, 19. Avgust 2014, 19.08.2014 Predsednik RS Borut Pahor in Miro Cerar govorita po Pahorjevem podpisu predloga kandidature Cerarja za predsednika vlade. Politika Foto: […]
foto: Bobo

Razumete, zakaj mora biti sestavljanje vladne koalicije tako mukotrpno? Ker so pred novo vlado tako zelo nepremostljive naloge, da je težko prevzeti odgovornost? Slednje je sicer v Sloveniji že tako trd oreh. Morda je kovanje nove vrste ministrov tako zapleteno, ker zmeraj pogosteje slišimo, kako zelo se moramo vsi spremeniti. Izboljšati. Raja sicer malce bolj kot vodilni ešalon, ampak, kdo bi zameril eliti, da se počuti kot elita?

Andrej Stopar, ki tokrat pere tedensko zalogo umazanega perila, ob vsem tem ponuja še en scenarij: stvari so takšne kot so, ker brez sovražnikov ne znamo živeti. Ali kot je izjavil Oscar Wilde: "Svoje prijatelje izbiram zaradi njihovega dobrega videza, znance zaradi dobrega značaja, sovražnike pa zaradi intelekta." Za tolažbo – če je to sploh tolažba – pa še ugotovitev, da tudi drugje ni nič bistveno drugače.