Galerija

Blaž: b

portretblaz
Blaž
foto: blazh.bandcamp.com

Reklo bi se dirty-hiphop, kaj lahko pa še marsikaj zraven. A naj zmot okrog stilističnih preferenc ne bo. Dilem o pripovednem dosegu Blaževe abstraktne nadgradnje pretežno hiphop ritmike tudi ni.

000blazInstrumentale bi lahko vešč raper igrivo obvladal ali si jih podredil; vseeno pa so instrumentali z avtorjevega že šestega EP-ja naslovljenega “b” skrajno avtonomni. Nad-lastnika ali vokalista ne pogrešajo, niti malo ga ne. Njihov pripovedni doseg je navdušujoč, to pomeni, da je najmanj na stežaj odprt. Še zlasti zato, ker so songi kratki.

Najbolj zanimiva in obenem najslajša opomba tako zadeva poreklo, recimo idejno poreklo ali okolje, ki poganja ustvarjalnost 22-letnega absolventa filmske režije na AGRFT. Urbano ali hiper-urbano bi suvereno bila prva ugotovitev! A Blaž Gracar svoje glasbe ne proizvaja v Tokiju, niti v kakem drugem megapolisu, njegov studijo je premičen, ob tem pa vztraja, da je njegova zvočna tekstura navdahnjena s sobno intimo in preprostimi detajli, ki obkrožajo njegov instrumentarij. Iz Izole mimo interpretacij Eisensteinovih teoretskih citatov do ritmike, ki izziva prihodnost, kjerkoli – “b”.

EP “b” sodi v katalog založbe Beton Records, ki ima, založba namreč, prav tega ta čas sicer še pri knjigovezcu. Blaž bo ob spremljavi bobnarja nastopil tudi na Letnem vrtu Gala Hale na Metelkovi v Ljubljani, kjer bo gost Domorodnega četrtka prihajajočega 31.julija.