Frekvenca X

Otroci s tremi starši – Velika Britanija je pripravljena

S posebnim postopkom bi preprečili dedni prenos bolezni in tako obudili upanje mnogih družin, ki se spopadajo z genetskimi obolenji.

In vitro oploditev
foto: Jon

Spodnji dom britanskega parlamenta je 3. februarja odobril po mnenju nekaterih sporen postopek spočetja otrok z uporabo DNK-ja treh ljudi. Pred meseci smo o tej zanimivi temi pripravili tudi Frekvenco X.

Otroci s tremi biološkimi starši? Morda se sliši strašljivo, a gre za postopek, ki bi preprečil dedni prenos bolezni in tako obudil upanje mnogih družin, ki se spopadajo z genetskimi obolenji. Zanima nas predvsem, ali sta tehnologija in znanost že dovolj razviti, da bi bilo mogoče presaditev mitohondrijev uporabiti v klinični praksi; katere genetske bolezni bi bilo mogoče s tem preprečiti, kako pogoste so te bolezni in kako je z etičnimi vprašanji ter pomisleki?

Z razvojem genetike in biomedicine je danes znanost prišla do te stopnje, da je sposobna iz ženske – podobno, kot pri umetni oploditvi – vzeti jajčece in v njem zamenjati nezdrave mitohondrije z zdravimi, ki jih vzame iz jajčeca druge ženske.

Britanski znanstveniki napovedujejo, da bo tehnologija, ki omogoča nastanek tako imenovanih otrok s tremi starši, za klinično uporabo na voljo že čez dve leti. Kontroverzen biomedicinski postopek, s katerim bi lahko preprečili hude in celo smrtonosne genetske bolezni, katere trenutno ni mogoče pozdraviti, je sporen zaradi posega v naravno genetsko zasnovo otrok.

Naš gost je prof. Doug Turnbull z univerze v Newcastlu: “Pri prenosu mitohondrija ali jajčeca mitohondrija z ženske, ki prispeva DNK, na darovalca, se na otroka prenese manj kot en odstotek skupnega DNK, kar pa slednjemu daje možnost, da bo živel bolj zdravo. Sam menim, da je to etično sprejemljivo.”

*Intervju v izvirniku:

Gospod profesor, ali sta tehnologija in znanost že dovolj razviti, da bi bilo mogoče presaditev mitohondrijev uporabiti v klinični praksi?

Trenutno so te tehnologije še v razvoju. Prav pred kratkim je to področje preučil znanstveni komite britanskega odbora za človeško oplojevanje in embriologijo. Objavili so poročil in v njem zapisali, da so te tehnologije na poti. Ne verjamejo, da so že prav pripravljene za klinično uporabo, vendar so eksperimenti, ki so bili narejeni na človeških jajčecih in živalih obetajoči in res kažejo, da bodo v prihodnosti ti postopki primerni za uporabo na pacientih.

Kako varen je ta postopek in kakšni so lahko zapleti oziroma tveganja?

Pri vsaki novi tehnologiji je težko biti 100-odstotno prepričan o njeni varnosti. Te tehnologije so bile brez komplikacij uporabljene na mnogih različnih živalskih modelih. Trenutno za vsako novo tehnologijo oploditve z biomedicinsko pomočjo obstajajo tveganja in ta tveganja je potrebno tehtati proti tveganju, da imate otroka, ki ima resno mitohondrijsko bolezen. Stvari, ki bi lahko predstavljale težavo, vključujejo samo tehnologijo – ni nujno, da bi prišlo do uspešne oploditve, kar bi pomenilo razočaranje za družino – prav tako pa obstaja bojazen, da bi lahko presajeni mitohondriji vplivali na jedrno DNK staršev.
Katere genetske bolezni bi bilo mogoče s tem preprečiti in kako pogoste so te bolezni?

To so bolezni, ki so posledica napak v mitohondrijski DNK. Mitohondriji v naših celicah vsebujejo lastno DNK in genetske napake v tej DNK povzročajo te bolezni. Torej bi s to tehnologijo lahko preprečili samo te bolezni. Mislimo, da te prizadenejo eno osebo na 6500 ljudi. S to tehnologijo ne bo mogoče pomagati vsem tovrstnim pacientom, vendar pa še vedno lahko koristi številnim družinam.

Ali so se že rodili otroci, pridobljeni s to tehnologijo?

Ko gre za vprašanje tehnologije, o kateri govoriva, nimam podatka o tem, da so se z njeno pomočjo že kje rodili kakšni otroci.

Kaj pa pravite o etičnih vprašanjih in pomislekih glede tega? Da bi imeli otroci v bistvu tri starše se sliši malce čudno ...

Mislim, da bo večina ljudi imela vrsto različnih etičnih pogledov in vem, da bodo nekateri tovrstni tehnologiji nasprotovali iz številnih razlogov. Pri prenosu mitohondrija ali jajčeca mitohondrija z ženske, ki prispeva DNK, na darovalca, se na otroka prenese manj kot 1 odstotek skupnega DNK , kar pa slednjemu daje možnost, da bo živel bolj zdravo. Osebno menim, da je to etično sprejemljivo.

Pri svojem delu se stalno ukvarjam s pacienti, katerim lahko le malokrat pomagam, čeprav jim glede na svojo etično držo vsekakor želim pomagati kakor je le mogoče. Menim, da je tudi mnenje v Veliki Britaniji takšno, da je uporaba tovrstne tehnologije etično sprejemljivo in takšno je tudi moje mnenje.