Aktualno

Razvojna pomoč ni izvozni kredit!

*Foto: Bobo

“Razvojne pomoči ne moremo neposredno povezovati z gospodarskimi interesi. To so drugi cilji, drugo poslanstvo,” pravi redna profesorica dr. Maja Bučar s Centra za mednarodne odnose FDV. “Ko spremljamo razvojno pomoč, ugotavljamo, da se države donatorice zelo rade orientirajo na določen nabor držav in potem pride do učinka snežne kepe. Ko eni začnejo s projekti, ki se po merilu donatoric ocenjujejo kot uspešni, to pritegne še druge. Vprašanje pa je, kaj se zgodi s tistimi državami, ki padejo skozi, v katere nihče noče, ker so pogoji za delovanje tam toliko bolj zahtevni in se lahko zgodi, da tam projekt ne uspe.”

“Predstavniki organizacij, ki dajejo pomoč, dejansko živijo na ravni najvišjega razreda v teh državah. Tudi predstavniki evropskih ustanov tam živijo na enak način. Imeli smo primer, ko je prišla žena evropskega predstavnika, češ, da jo zanima delo v centru. Na koncu se je izkazalo, da je v resnici samo iskala služabnico za zelo zelo nizko plačilo, tako rekoč suženjsko delo. Če si to lahko na tak način privoščijo evropski uradniki, ne da bi jih kdorkoli poklical na odgovornost, potem si lahko predstavljate, kaj delajo organizacije, ki so še pod manjšim nadzorom,” opisuje odnos nekaterih dobro plačanih predstavnikov razvojnih organizacij dr. Vlasta Jalušič z Mirovnega inštituta.

Vsak dan več tisoč beguncev tvega življenje na poti iz revščine v tako imenovani razviti svet. Kot enega od argumentov za razvojno pomoč pogosto navajajo razlog, da želijo z njo preprečiti migracije v Evropo. Toda ustanoviteljica Mirovnega inštituta Vlasta Jalušič opominja: “Razvojna pomoč, kakorkoli je lahko tudi problematična, v  pozitivnem smislu ne obstaja zato, da bi preprečili migracije iz Afrike. Takšno razumevanje je popolnoma napačno. Večja odprtost v smislu migracij bi pomenila tudi nove priložnosti. Slovenija potrebuje migrante. Potrebuje jih iz več razlogov. To je zapiranje oči pred nekim demografskim in tudi razvojnim dejstvom v Sloveniji, ki potrebuje migrante in mlade ljudi, ki bi se tukaj naselili. Bila bi veliko bolj prijazna država, če bi se to tudi zgodilo.”

Oddaja je nastala v okviru kampanje Tukaj sem Mirovnega inštituta.