Poslovne krivulje

Briljantni CV-ji, a brez izkušenj?

študenti
foto: Bobo

Konec aprila je bilo na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih skoraj 32 tisoč brezposelnih oseb, starih do 29 let, to je skoraj 26 odstotkov vseh brezposelnih. Več kot polovica jih je iskalcev prve zaposlitve in žensk je štiri odstotke več kot moških.

Kot razlaga dr. Primož Krašovec z Inštituta za delavske študije, je brezposelnost strukturni problem zdajšnjega ekonomskega sistema, ki ne izdeluje zato, da bi ugodil človeškim potrebam. Še eno utež na socialne razmere je po njegovih besedah dodala recesija, ki je še bolj omejila naložbe in s tem ustvarjanje novih delovnih mest.

In tu vmes, med Scilo in Karibdo, plovejo mladi, so ob nedavni razpravi v Ajdovščini povedali sodelujoči. Po besedah Hermine Ogrič iz centra odličnosti Cobik so “mladi v krizi, ker ne vedo, kaj se dogaja okrog njih”, Primož Bizjak iz ajdovskega Mladinskega sveta pa pravi, da so bili mladi vzgojeni “z idejo, da nas bo sistem že posrkal po diplomi in da bomo imeli lepo življenje, a ne gre tako. Vključili smo se v globalni proces tekmovalnosti, na katerega pa nismo pripravljeni. Dlje, kot se bomo tolažili, da sistem ni tako slab, dlje časa bomo potrebovali, da bomo lahko tekmovali z drugimi.”

Generacija brez iluzij

Kot pravi dr. Krašovec, so sodobne neugodne razmere na trgu dela že zarezale v miselnost zdajšnjih 20-letnikov. “Gre za realistično, deziulizirano mentaliteto, generacijo, ki nima več nobenih iluzij o kapitalizmu. Ne verjame več v avtopoetično zmožnost trga, da naj bi vsem prinašal univerzalno blaginjo. To jim v tem položaju sicer ne pomaga, je pa veliko bolj trezna in vsaj potencialno politično bolj produktivna perspektiva, saj jih sili v to, da razmišljajo o alternativah.”

Ob tem Krašovec zavrača očitke nekaterih, da mladim pasiven položaj ob strani celo prija. Krivda za brezposelnost po njegovem ni le na ramenih posameznika, krivda je sistemska. Država po njegovem izvaja moralni teror nad revnimi in brezposelnimi, češ da se ne trudijo dovolj, da nimajo dovolj znanja.

Brezposelnost oseb, starih do 29 let, se je v petih letih podvojila, pri starostni skupini od 30 do 40 let pa je za 160 odstotkov večja, pa so – če povzamemo Slovensko tiskovno agencijo – podatki Pekarne Magdalenske mreže.

Briljantni CV-JI, a brez izkušenj!

Če že ne na mlade, pa prst, ki kaže krivca za veliko brezposelnost med mladimi, pogosto kaže na izobraževalni sistem. Izkušnje z nezadostnim sodelovanjem z njim opisuje Hermina Ogrič iz ajdovskega centra odličnosti Cobik. Kot je povedala, na razpisu za delo v laboratoriju med 100 prijavljenimi nihče še ni resno stopil v laboratorij.

Težavo vidijo v tem, da izobraževalni sistem breme usposabljanja prelaga na delodajalca. Tudi po mnenju Marka Peljhana, soustanovitelja podjetja C-Astral, je premalo poglobljenega sodelovanja med gospodarstvom in šolstvom, zlasti v obliki primernih študijskih praks. Kot pravi Peljhan, so “opazili, da so diplomanti prišli z zelo lepim CV-jem, na katerem pa so naštevali znanja, ki jih niso imeli.”

Vrnitev k mojstrskim praksam

Forum "Slovenija in Evropska unija pred izzivom prihodnosti – z mladimi možgani do tehnološkega prvaka"

Forum "Slovenija in Evropska unija pred izzivom prihodnosti – z mladimi možgani do tehnološkega prvaka"

foto: Val 202

Pri premišljevanju, kam se usmeriti, se kaže tudi naraščajoče nagovarjanje k starim mojstrskim praksam. Peter Volasko, vodja službe za mednarodno sodelovanje in evropske zadeve na ministrstvu za znanost, visoko šolstvo in tehnologijo, svetuje vrnitev k mojstrskim praksam.

Po njegovih besedah bi se morali vrniti k produktom, ki so bili nekoč dobri in kakovostni, jih prenoviti za sodobne potrebe. Od tod po njegovem izvira naša gospodarska identiteta. Mojstrska dela so na ajdovskem regionalnem forumuSlovenija in Evropska unija pred izzivom prihodnosti – z mladimi možgani do tehnološkega prvaka” toplo priporočali tudi evropski poslanci. A ko smo jih vprašali, za katere mojstrske prakse bi se odločili sami, so odgovore zavijali v leporečje.

_____________

Oglejte si tudi: Jamstvo za mlade