Petkova izvidnica

10 let Slovenije v EU

evropski parlament ženske Foto: Bobo)
foto: Bobo

9. maj je že od leta 1986 Dan Evrope. Na ta dan obeležujemo obletnico prve predstavitve deklaracije o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi, ki jo je predstavil takratni francoski zunanji minister Robert Schuman. Ta dan državljani in institucije Evropske unije obeležujejo na različne načine, najbolj pestro pri nas pa je bilo ves teden v Hiši EU v Ljubljani, kjer je bil Jan Grilc.

Skupna kmetijska politika EU je dvorezen meč: odkar smo v Evropski uniji, imamo manj kmetij, a so te večje. Samooskrba s hrano je manjša, kmetijska politika pa nas je prikrajšala tudi za lasten sladkor, saj so našo edino tovarno v Ormožu enostavno zaprli. Kako so kmetje preživeli prvo desetletje v Evropski uniji, je Lidija Kosi povprašala prašičerejca in predsednika Slovenske zveze prašičerejcev Alojza Vargo ter enega največjih poljedelcev pri nas Franca Štiha.

Eden najbolj  prepoznavnih  »izvoznih  produktov« Evropske unije je  program mobilnosti študentov  Erasmus. Program je z letošnjim letom doživel spremembo – natančneje – sedem programov mobilnosti, ki smo jih poznali do sedaj, se je združilo »pod eno streho« – v program Erasmus plus.

Priznani politični analitik Stefan Wolff je leta 2005 zapisal, da bo program Erasmus prispeval k oblikovanju nove generacije voditeljev, ki bodo bolj odprti, pro-evropski in manj obremenjeni s svojo nacionalnostjo ter preteklostjo države iz katere prihajajo. Bolj pro-evropska in odprta v svet pa je v zadnjih 10 letih tudi kultura. Zelo aktivna v mednarodnih mrežah in projektih je  Nevenka Koprivšek,  igralka, producentka in pedagoginja, direktorica zavoda Bunker in festivala Mladi levi. Veronika Gnezda se je z njo pogovarjala o tem kakšen položaj ima kultura danes,  kakšna so bila njena pričakovanja pred vstopom v EU in zdaj po 10 letih?

Ob koncu Petkove  izvidnice pa se je naša bruseljska dopisnica Erika Štular o izkoriščenih in neizkoriščenih priložnostih pogovarjala z evropskim komisarjem Janezom Potočnikom.