Aktualno

Umrl je Davorin Savnik, oče kultnega telefona

Industrijski oblikovalec Davorin Savnik, 1929-2014

Telefon Iskra Eta
Serijo Iskrini telefonov je oblikoval Davorin Savnik.
foto: Flickr

Kultni telefon Iskra Eta 80 je leta 1979 zasnoval oblikovalec in izumitelj Davorin Savnik iz Kranja.

Telefonski aparat je postal nepogrešljivi “gost” po slovenskih domovih in uradih, velik uspeh je dosegel tudi v tujini. V Kranju so izdelali več kot 5 milijonov aparatov Eta!

Ob 40-letnici Vala 202, spomladi leta 2012, se je takrat 82-letni oblikovalec Savnik spominjal, da so njegov dizajn zaradi slabe patentne zaščite “ponaredili”  v mnogih državah, ponosen pa je na številne nagrade, telefon Eta se je znašel tudi v zbirki legendarnega muzeja MoMA v New Yorku.

Slovenska Nokia

Žal se je s propadom Iskre pred dobrimi dvajsetimi leti končala tudi zgodba slovenskih telefonskih aparatov, kdo ve, morda bi ob drugačnem razpletu lahko imeli svojo Nokio …

Si predstavljate, da bi Savnik oblikoval tako uspešen mobilni telefon kot je bil “stacionarec” Eta?

Davorin Savnik je bil aktiven tudi v starosti. Pred dvema letoma je v pogovoru za Val 202 dejal, da razmišlja o razvoju posebne aplikacije, ki jo je skrivnostno imenoval “Pogled v čas.”

Med sodobnimi rešitvami so mu bili všeč Applovi izdelki in aplikacije, a ga je motila vsesplošna evforija. Na snemanje intervjuja ni pristal, je pa z veseljem poklepetal prek svoje legendarne Ete.  

Davorin Savnik je umrl v 85. letu starosti. Študiral je na Fakulteti za arhitekturo in na Glasbeni akademiji v Ljubljani, kasneje še na Visoki šoli za industrijsko oblikovanje v Gottwaldovu na Češkem. Najprej bil angažiran na področju glasbe, zatem je vrsto let deloval v Iskri in se kasneje podal v samostojni poklic.