Ime tedna

Filip Drnovšek Zorko: “Razmišljam v angleščini.”

Slovenščina je njegov prvi jezik, a Filip razmišlja po angleško

University Challange
Richard Freeland, Ralph Morley, Filip Drnovšek Zorko in Matthew Ridley
foto: Cambridge News

Ime tedna je Filip Drnovšek Zorko, 22-letni študent univerze Cambridge, ki je zmagal na slovitem BBC-jevem televizijskem kvizu University Challenge. Na tekmovanju iz znanja in razgledanosti, kjer se pomerijo ekipe najboljših britanskih kolidžev, je v finalu s kolegi premagal ekipo oxfordskih študentov.

“Grozne težave imam z učenjem biologije, ki jo študiram, z lahkoto pa si zapomnim imena 100 politikov”

Filip Drnovšek Zorko

Trenutno študira v Angliji, poleg Slovenije pa je živel še v Avstraliji, na Japonskem in na Irskem: “Študiram v Angliji, ker mi je všeč država. Sicer pa sem se prvič preselil, ko sem bil star štiri leta. Navadiš se na vse.”

“Včasih mi je malo žal, ker nisem nikjer odraščal, ampak ne bi zamenjal. Razmišljam v angleščini, slovenščina pa je moj prvi jezik. Angleščina je zagotovo moj drugi prvi jezik. Z mamo se pogovarjam v slovenščini, s sestro pa v angleščini.”

Filip Drnovšek Zorko je bil tudi gost v Globalni vasi na Valu 202.

Kandidata sta bila še:

Jernej Štremfelj, 16-letni dijak Gimnazije Jurija Vege iz Idrije, ki slabše ocene od petice skoraj ne pozna. Ob tem je navdušen harmonikar z že dvema samostojnima koncertoma kar mu je pomagalo, da so ga pri Dijaški organizaciji Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, razglasili za Naj dijaka 2013.

Mateja Drev, 17-letna dijakinja Prve gimnazije Maribor, ki je v Bruslju prejela priznanje za slovensko zmagovalko vseevropskega tekmovanja mladih prevajalcev. Med 552 možnimi jezikovnimi kombinacijami 24 uradnih jezikov EU, je besedilo o evropskem državljanstvu prevajala iz angleščine v slovenščino.

Za poslana SMS sporočila smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke.  Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Več informacij o projektu smo zapisali na posebni strani, vsak teden pa bomo na Valu 202 pripovedovali zgodbe otrok, ki potrebujejo vašo pomoč.