Evropa osebno

Girma T. Fantaye: “Ne moremo živeti v zaporu!”

Girma Fantaye
foto: Val 202

Girma T. Fantaye je doma iz Etiopije, ene najbolj revnih držav na svetu. Najprej ga je zanimal samo nogomet, ko pa je postal aktiven državljan, so se začele težave. Kot kritičen pesnik in novinar je moral pobegniti iz domovine, najprej v Ugando, zdaj je začasno zatočišče našel v Sloveniji.

“Nekaj novinarjev je bilo že večkrat v ječi. Moja prijatelja, moža in ženo, oba novinarja, so zaprli, sin se jima je rodil v zaporu …,” slika stanje demokracije v Etiopiji, kjer ni bil že od leta 2010.

Kritičen je tako do mirovnih organizacij kot do ZDA, ki da jih zanimajo le lastni interesi, Afričane pa na koncu prepustijo tiranom in usodi.

“Etiopija se nahaja v regiji, ki je zelo nestabilna, za sosede imamo Sudan in Somalijo, zato zahodne sile igrajo zelo dvolično igro. Vseeno jim je za interes prebivalcev, gledajo izključno na lastne koristi.”

Kult Haileja Selassija

Etiopija ima zanimivo zgodovino, je edinstvena med afriškimi državami, saj ni bila nikoli kolonija, z izjemo nekaj let, ko je državo, nekoč znano tudi kot Abesinija, tik pred 2. svetovno vojno zasedla Mussolinijeva Italija.

Najbolj znan voditelj Etiopije je bil Haile Selassie, kralj kraljev-znan tudi kot Ras Tafari, princ miru, ki je državi vladal skoraj 40 let.

Girma Fantaye“Haile je legenda, zaradi reggae glasbe je postal tudi svetovna ikona, pri nas pa je vendarle nekoliko kontroverzna oseba. Je zadnji predstavnik etiopske preteklosti, nekateri ga imajo radi, drugi sovražijo. Razvil je politiko prenove, v zadnjih letih pa se je preveč oprijel oblasti. Bil je karizmatičen, imel je nekaj res legendarnih govorov.”

Etiopija je bila seveda tudi članica Gibanja neuvrščenih, tako da sta si Tito in Haile Sellassie izmenjala kar nekaj vljudnostnih obiskov, afriški kralj kraljev je leta 1959 obiskal tudi Postojnsko jamo in Ljubljano, še danes v Etiopiji živi veliko Jugoslovanov, ki so v Afriko šli kot gradbeniki, zdravniki, celo nogometaši …

“Narod, ki barva svoje telegrafnice zato, da ne bi tako brezupno osamljene štrlele kvišku, ne more propasti!”

Haile Selassie med obiskom Slovenije pred 50 leti

Girma Fantaye, Etiopijec v Ljubljani, pri nas piše novo novelo in razmišlja o tem, kako bi njegova domovina postala svobodna: “Ne moremo živeti v zaporu!”

*Oddaja je nastala v okviru kampanje “Tukaj sem” Mirovnega inštituta.
Girma priporoča tudi nekaj etiopijske glasbe: