Evrokandidata: Jean-Claude Juncker in Aleksis Cipras

FANTEK Z JADNICO NA KATERI SO JADRA Z ZNAKOM EU. EVROPSKA UNIJA, ILUSTRACIJA FOTO:EC/BOBO 2004
foto: Bobo

Predstavljamo kandidate evropskih političnih skupin oziroma nadstrank za predsednika evropske komisije. Tudi zanje bomo namreč na volitvah 25. maja posredno oddali glas. Izpostavljanje teh kandidatov je novost v evro volilni kampanji in naj bi, vsaj takšne so želje Bruslja, pomagalo povečati volilno udeležbo.

Šef komisije seveda še zdaleč nima toliko moči, kot jo imajo po državah premierji ali predsedniki, je pa izbor kandidatov vendarle dober pokazatelj, kako razmišljajo evropske politične sile. In v katero smer želijo usmeriti evropsko ladjo.

Evropski federalist in največji socialist med krščanskimi demokrati

Trenutno največ evroposlancev ima Evropska ljudska stranka. V Dublinu so marca za nosilca svoje politike potrdili Jeana-Claudea Junckerja. Konec leta jih bo dopolnil 60. Je premier z najdaljšim stažem v Evropski uniji. Kar 19 let je namreč vodil luksemburško vlado. In še bi jo, če ga ne bi odnesla afera “tajna služba”. Zaradi svoje neposrednosti, cinizma in svojevrstnega smisla za humor je namreč doma še vedno priljubljen politik.

Je evropski federalist in največji socialist med krščanskimi demokrati, pravijo. Sam izpostavlja izkušnje, sploh osemletno vodenje evrske skupine, ki je skupno evropsko valuto rešila prepada in ohranila njeno stabilnost.

Glavni boj Evropske unije v prihodnjih letih mora biti boj proti brezposelnosti, še posebej brezposelnosti mladih. Sploh v državah na jugu unije. Tisti, ki pričakuje, da bo tu osemindvajseterica ponudila vse rešitve, pa se seveda krepko moti. Tu morajo dejavnosti, rešitve vendarle najprej pripraviti države članice. Unija pa se mora ob tem usmeriti v strategije za gospodarsko rast. To je pravzaprav edina prava izbira, ki lahko sledi letom finančne stabilizacije. No, pa saj te programe smo že začeli, nismo le zategovali pasu. Že v letih 2008 in 2009 smo jih nekaj zagnali. Ampak zdaj jih moramo pospešiti, nadgraditi. Unija ima že leta in leta tudi program “garancija za mlade”. Države bi ga morale začeti uresničevati. Zdaj je čas, da vse take zaveze uresničimo bolj učinkovito, kot v preteklosti.

Nekdanji komunist, razočaran nad tem kako zelo nesodobni so v socialne demokratne prenovljeni komunisti

Konec julija jih bo dopolnil 40. Je brez evropskih političnih izkušenj. Aleksisa Ciprasa podpirajo evropske združene leve stranke. Kot vodjo radikalne levice, tudi evropske, so ga v politično oribto izstrelili finančni eksperimenti trojke v njegovi domači Grčiji.

Je dolgoletni študentski voditelj in navdušeni motorist. Eleganten, lepo oblečen, hkrati pa upornik, ki rešitev vsesplošne krize vidi v razgradnji obstoječega sistema političnih elit. Opozarja, da mora stari kontinent iz te izkušnje spisati drugačno prihodnost, sicer se ne bo dobro končalo.

“Evropa je v slepi ulici, na strateški prelomni točki. Te evropske volitve so odločilne, morda najpomembnejše v zgodovini Evropske skupnosti. V tem hipu so na mizi trije alternativni predlogi. Prvega podpira evropska ljudska desnica, evropski socialdemokrati pa se z njo v veliki meri strinjajo, ko pravijo, da druge poti ni in da je treba nadaljevati s politiko zategovanja pasu in neoliberalizma. Potem je tu skrajna desnica, ki bi rada razdrla evropski okvir, Evropo, in se vrnila k nacionalni državi. Tretji pa je predlog evropske levice, ki predlaga, da spremenimo Evropo v bolj vzajemno in demokratično. Predlagamo torej več Evrope, ki bo socialno konsistentna.”