Poslovne krivulje

Mladi in delodajalci za skupno mizo

Mladi do del z mreženjem

Predstavitev_PRAVI
foto: Istok Lenarčič

Število brezposelnih mladih na trgu se vztrajno povečuje. Delež teh je bil tako februarja več kot 26-odstoten, kar je za deset odstotkov več kot lani ta čas. Na trgu dela je kar nekaj pobud, kako razraščanje brezposelnosti med mladimi zajeziti. Pred dnevi so tako člani Zaposlitvenega kluba Ljubljana–Rakovnik, nad katerim bdi zavod Nefiks, pripravili inovativno srečanje mladih iskalcev zaposlitve pod naslovom »Pravi – praktične rešitve aktualnih in velikih izzivov«.

Namen tokratnega dogodka, ki se ga je udeležilo 55 mladih, je bil združiti izkušnje in dati mladih priložnost, da svoje znanje, ideje in kompetence pokažejo delodajalcem, je dejala Klara Vidmar iz Zaposlitvenega kluba Ljubljana – Rakovnik. Po njenih besedah gre za prvi tak dogodek, ideja zanj pa izhaja iz tako imenovanih Podjetnih petkov, ki jih prireja Zavod Nefiks, v okviru katerih mladi obiščejo podjetja, spoznavajo njihove kadre in skupaj z njimi rešujejo izzive.

»Delodajalci iščejo zagnane in izkušene mlade, ki imajo nove ideje, drugačne poglede. Težava pa je, da mladi nimajo priložnosti, da se pokažejo in pristopijo k delodajalcem.«

Srečanja se je udeležilo 55 mladih, ki so v devetih omizjih reševali izzive s področja podjetništva, energetike, računalništva in turizma. Ena izmed njih, Andreja Kavčnik, v tovrstnih dogodkih vidi priložnost vzpostavitve stika z delodajalcem. Kot pravi, s tem spoznavaš sebe, v čem si dober in kaj je tvoja konkurenčna prednost. Izveš tudi, kaj delodajalci iščejo in čemu dajejo poudarek.

“Današnja generacija se premalo zaveda, da se mora bolj ambiciozno in samoiniciativno zanimati za delo. Biti moramo fleksibilni in prilagodljivi, zgolj diploma nam ne bo zagotovila službe.”

udeleženka Andreja

Takšni dogodki so pomoč delodajalcem za spoznavanje novega kadra, pa meni predstavnica delodajalcev  Mateja Kegel Kozlevčar iz družbe Energetika.net. Po njenih besedah se mladi premalo zavedajo, da bi svoj čas lahko izkoristili za pridobivanje neformalnih kompetenc, s čimer bi postali bolj zanimivi na trgu: “Če so mladi dejavni v neformalnem okolju, lahko že na tak način pridobijo veliko delovnih navad, znanj in izkušenj. Tudi te med drugim zanimajo delodajalce.”

Dogodek je bil priložnost za prvi stik mladih z delodajalcem, marsikateri so ob koncu dobili povabilo na razgovor oziroma udeležbo v nadaljnjih aktivnostih delodajalca.

V okviru zaposlitvenih klubov zavoda Nefiks, ki potekajo v Ljubljani, Mariboru, Gornji Radgoni, Zagorju ob Savi, skupen klub pa deluje tudi v Vojniku in Šentjurju, je v prvi sezoni našlo zaposlitev 16 udeležencev, letošnja sezona pa je bila do zdaj uspešna že za pet mladih.