Andrea Massi: “Želim si, da je Tina svobodna, da gre”

Po težkih dneh, ki so za ekipo, je treba napovedi o slovesu jemati z določeno mero previdnosti. Morda je to le motivacijski manever.

foto: Bobo

Do Tine imam spoštovanje, je fenomen na vseh področjih. Vedno pokaže čustva, veselje in jezo. To kuri energijo, dokler ne pride do klika. Vem, da ji kot trener otežujem življenje, a to je edina pot. To je stresno. Vsak dan tvegam vse. Športno kariero, moje zdravje, odnos s Tino, ki je vsak dan na kocki. Medalje so Tinine, jaz sem opravil svojo dolžnost. Mi je v veliko čast, sem ponosen. Morda bolj na Tino kot nase. Ljudje, ki se ne znajo umakniti, so smešni.

Andrea Massi odkrito o Tini Maze.

“Ni res, da  Tina brez mene ne more. Želim si, da je svobodna, da gre. Kot moj haski, ko ni ubogal, sem ga izpustil iz hiše in je prišel nazaj. Od mojega haskija sem se največ naučil. Držati na kratko in dolgo, kot palica in korenček. Učil sem se tudi od Machiavellija.”

Team to aMaze ni navadna ekipa, to že veste. Včasih deluje kot skupek na smrt skreganih posameznikov, včasih kot dobro uigran tim, ki lahko premika gore. Še zdaj imam v spominu sliko, ki jo je Tina Maze objavila na svojem FB profilu med olimpijskimi igrami v Sočiju.

Člani ekipe sedijo v vsak svojem olimpijskem krogu: Andrea Vianello v modrem, Nežka Poljanšek v rumenem, Andrea Massi v črnem, Mauro Pini v rdečem in Tina v zelenem. Ob tem je pripis, da je za to ekipo meja le nebo.

A tudi tega smo že vajeni, da ekipa Tine Maze kar hitro pade z nebes v pekel. Kljub dvema zlatima olimpijskima medaljama je zaključek sezone za ekipo mučen, Tina je v Äreju zapravila možnosti, da bi obranila skupno zmago, v Lenzerheideju so po spodrsljaju v smuku spet padale težke besede, potem se je Tina zavila v molk.

Ko ji je včeraj v ciljnem prostoru Andrea Massi čestital za 3. mesto v superveleslalomu, je med njima zazeval prepad. Še dobro, da Tinina sončna očala niso bila zelo temna in da je pogled govoril, da nič ni v redu.

Potem je spregovoril Andrea Massi. Z velikim spoštovanjem do Tine in njenih dosežkov. O življenju na visokih obratih, o tem da je težko. A da ne žaluje za lansko rekordno sezono, saj sta olimpijski medalji neprecenljivi in ju ne bi zamenjal za globuse.

In dodal …. najprej kar mimogrede, po našem začudenem vprašanju pa še enkrat, da je mogoče to njegov zadnji finale, saj se bo poslovil.

Morda le motivacijski prijem

A vseeno te izjave še ne pomenijo nujno konca naveze Maze-Massi. Kot dodaja vodja ekipe, se bo dokončno odločil po koncu sezone, zdaj je osredotočen na slalom. Možno je tudi, da bi bil v ekipi v drugačni vlogi in da prevzel le del nalog, zdaj je bilo dejansko vse –kot pravi sam- od kondicije do sponzorjev od novinarjev in terenov odvisno od njega.

Po težkih dneh, ki so za ekipo je treba napovedi o slovesu jemati z določeno mero previdnosti. Morda je to le motivacijski manever. A vseeno se zdi, da se bo po tej sezoni v ekipi marsikaj spremenilo. Ni pa nujno, da bodo spremembe tako drastične kot se zdi v teh dneh.