Val 202

Igor Solovej: “Obstajata dva scenarija: slab in zelo slab.”

Intervju z novinarjem Interfaxa Ukrajina

Ukrajina
foto: Val 202

Razmere v Ukrajini se iz ure v uro spreminjajo, poročila, ki prihajajo od tam, pa so različna. Večina medijev se zanaša na informacije ruskih, ukrajinskih in svetovnih tiskovnih agencij. Žarišče spora je trenutno Krimski polotok. Novinar Interfaxa Ukrajina Igor Solovej, s katerim se je pogovarjal zunanjepolitični komentator Radia Slovenija Andrej Stopar, pravi, da je Krim trenutno nedvomno pod nadzorom ruskih enot.

Vsi imajo enako orožje in uniforme, njihova vozila so označena z ruskimi zastavami, čeprav so druge oznake uničene. Poleg tega te enote uporabljajo najnovejšo tehniko, ki jo uporablja samo ruska armada. Ne gre pa spregledati podrobnosti, da deset ali petnajst najsodobnejših oklepnikov ne morete kar tako kupiti na tržnici. Gre lahko samo za točno določeno pomoč ruskega kontingenta, ki se nahaja na Krimu.

Igor Solovej: “S tem dogajanjem se Putin morda ni uštel, je pa vsekakor naredil popolnoma napačen korak. Prekršil je vse mednarodne sporazume, določila Združenih narodov o prepovedi spreminjanja mej, meddržavne sporazume med Ukrajino in Rusijo. Pokazal pa je tudi, da so lahko zaskrbljene tudi pribaltske države, z njimi pa vsa Evropska unija.”