Frekvenca X

Vesoljska simfonija

Glasbeni duet vesoljskih plovil.

Voyager
Sondi Voyager sta “soustvarili” tudi glasbeno simfonijo.
foto: Nasa

Voyager 1 in 2 sta najbolj znani vesoljski sondi, ki na Zemljo pošiljata številne zanimive podatke.

Fizik in skladatelj Domenico Vicinanza je s pomočjo posebne tehnologije podatke iz vesolja uglasbil in ustvaril zanimiv vesoljski duet.

Vicinanza je nenavaden skladatelj, njegov osnovni poklic je fizik, v okviru evropskega projekta Dante v Cambridgeu skrbi za hitre internetne povezave.

Svoje znanstveno-raziskovalno delo pa združuje tudi s hobijem. S pomočjo hitrega evropskega omrežja Geant je pred časom skomponiral odmevno simfonijo Higgsovega bozona, zdaj se je lotil podatkov iz vesolja.

V sodelovanju z vesoljsko agencijo Nasa je Vicinanza v simfonijo pretvoril kar 320 tisoč različnih podatkov, ki jih od leta 1977 naprej na Zemljo pošiljata sondi Voyager 1 in 2.

Iz izbora podatkov je napisal note in nastala je prav posebna simfonija.

“Simfonija predstavlja zanimive podatke z vesoljskih sond, v melodiji je zbrana celotna zgodovina Voyagerjev 1 in 2. Slišite lahko, kako sta sondi približujeta Jupitru, Saturnu, Uranu …”

A ne gre samo za hobi, fizikova ekipa pri glasbeno-znanstvenih projektih sodeluje tudi z biologi in nevroznanstveniki. Tako skušajo s pomočjo metod sonifikacije pomagati pri zdravljenju raka in epilepsije.

*Del pogovora z Domenicom Vicinanzo v angleščini, intervju je nastal v prostorih akademske mreže Arnes preko videokonference visoke kakovosti.