Z marihuano zadeti v prihodnost

Z legalizacijo marihuane se nam ne more zgoditi nič hujšega od tega, kar pravkar živimo.

A drug raid on marijuana fields discovered in the North Cascades National Park. Agents from the Park Service as well as a host of state […]
foto: Flickr - North Cascades National Park

Začnimo novo leto optimistično ter se pridružimo skupnim naporom pri iskanju novih rešitev, poslovnih priložnosti in razmislekov zunaj uveljavljenih gabaritov. Rešitev potrebujemo hitro in rešitev potrebujemo vsi, zato dajmo na mizo najboljše predloge, ki bi našo skupnost izstrelili nazaj med najbolj uspešne, na nemški vlak, v prvo ligo in kar je presežnikov, ki jih uporabljajo naše elite.

A bolj ko razmišljamo, tuhtamo brskamo, beremo in poslušamo strokovnjake, »pro et contra,« bolj se kot edina luč na koncu tunela, ki ni nasproti vozeči vlak, ponuja ena sama možnost. Zato globoko vdihnimo, zadržimo sapo in izkričimo desetletja znani bojni krik: »Legalizirajte jo«!

mari1Na nacionalnem radiu navijati za legalizacijo marihuane bi bilo še pred časom kaznivo, a zadnjih nekaj mesecev je prineslo dramatične spremembe tudi pri»travi«! Zelo na hitro in preprosto: Urugvaj jo je legaliziral, zdaj še ameriška zvezna država Kolorado. Pri nas je zakon o legalizaciji v zakonodajni proceduri, dejstva za in proti so že dolgo javna tvarina. Tudi pričujoči zapis ne more storiti ničesar resnično dramatičnega, mimo čistega navijaštva.

A kljub temu nekaj razkritij smešne dvoličnosti, ki še vedno preprečuje legalizacijo. V državi, v kateri je javno omamljanje z alkoholom iniciacijski postopek celotnih generacij in v kateri je pijančevanje poglavitni motiv  dobršnega dela umetniške produkcije, je zaviranje uporabe marihuane v rekreativno uporabo smešno. V državi, v kateri je medicinska korupcija dosegla kriminalne razsežnosti in vsak dan povzroča milijonske škode, je prepoved uporabe indijske konoplje v medicinske namene vprašanje, ki že posega na področje medicinske etike. Milijoni odtekajo za sintetične učinkovine, katerih stranske učinke je komaj mogoče natisniti in zložiti v škatlico, naravna in učinkovita alternativa pa je prepovedana in preganjana.

V državi, v kateri so turistične znamenitosti  »ofucani« hoteli, luknja v zemlji in pastoralna pokrajina, popackana z vijoličastimi fasadami, je namenoma zanemarjena možnost nekajkratnega povečanja turističnega priliva, najmanj nerazumljiva.

V državi, v kateri kmetijstvo tarna nad majhno dodano vrednostjo, naravnimi ujmami in  se podeželje spoprijema z izseljevanjem mladih ter splošno brezperspektivnostjo, je možnost uvedbe nove, tržno uspešne kulture, revolucija, ki bi lahko oživila ne samo panoge, temveč celotne predele.

Kot priznavajo organi pregona v vseh, z drogami prizadetih okoljih, je globalna vojna proti zlorabi drog povsem neučinkovita in potrebni bodo radikalno drugačni pristopi, saj današnja represivna politika, ni zajezila le epidemije, temveč mnogokrat spodbuja kriminal in celo terorizem.

Argumenti za so jasni, že večkrat predstavljeni in prav zaradi njih je nelegalizacija oziroma prepoved še toliko bolj nerazumljiva. A poglejmo na kratko argumente proti legalizaciji:

Razpad sistema vrednot zaradi omamljenosti celih generacij.

Tega že imamo brez trave.

Slabšanje javnega zdravja.

Tudi tega že imamo brez trave.

Škodljiv vpliv na mladino, ki postane letargična in nekreativna.

Tudi to pravkar doživljamo brez trave.

Povečanje kriminala, prostitucije in revščine.

Tudi to se nam pravkar dogaja, spet brez trave.

Povedano na kratko. Z legalizacijo marihuane se nam ne more zgoditi nič hujšega od tega, kar pravkar živimo.

mariNajbolj smešen pa je argument, ki govori o tem, da marihuana pri nas nima tradicije. Pustimo ob strani nekaj prekrasnih dosežkov ilegalnih gojiteljev ter opozorimo na čas zgodnjih sedemdesetih, ko se je ena največjih umetniških, civilno družbenih in tudi političnih revolucij zgodila prav na ramenih marihuane.

Žal še vedno v ilegalnem podzemlju živi več zgodb o travi, kot je zgodb o katerem koli družbenem fenomenu in presenečeni bi bili, da je veliko današnjih očetov naroda pred desetletji »zvijalo,« kot se reče. Z legalizacijo ne bi le normalizirali naše sedanjosti ter dali nekakšno svetlejšo možnost naši prihodnosti, temveč bi med veliko moralno amnestijo dovolili, da bi lahko neodvisno ocenili vlogo in pomen marihuane v preteklosti naše skupnosti.

Boj za legalizacijo marihuane naj bo, da ne bo napačno interpretirano, boj vseh; ne le rekreativnih uživalcev, uživalcev zaradi medicinskih razlogov, ali ilegalnih pridelovalcev.

Enostavno je legalizacija pravilna družbena odločitev, ne smemo pa podcenjevati nasprotnikov, ki so zbrani predvsem na okopih, pred do sedaj edinim dovoljenim “opijem za ljudstvo!”