Sarajevo, 14. 2. 1984. Jure Franko na olimpijskem veleslalomu osvoji srebrno medaljo! Za nagrado dobi videorekorder, navijači sestavijo legendarni zapis: "Volimo Jureka više od bureka!" Kako se dogodkov izpred 30 let spominjajo Jure Franko, Bojan Križaj in Tone Vogrinec.

Mineva točno 35 let od srebrne medalje Jureta Franka na olimpijskih igrah v Sarajevu

“Bilo je precej hladno jutro. Že na startu je bil občutek dober, spodbudil me je tudi prijatelj, nemški trener, češ da se mi vidi, da mi bo šlo dobro. Moral sem mu obljubiti, da mu častim pivo, če osvojim medaljo,” se 14. februarja 1984 v olimpijskem Sarajevu spominja Jure Franko.

Po prvem teku veleslaloma na Bjelašnici je bil na 4. mestu: “V medaljo nisem verjel, bolj sem vohal, da ta možnost obstaja. Pretirano pa se s tem nisem obremenjeval.”

A šlo mu je odlično, to priča tudi komentar legendarnega radijskega reporterja Francija Pavšerja.

Kmalu po kolajni je v Sarajevu nastal legendarni napis: “Volimo Jureka više od bureka.”  

Slogan si je izmislila Top lista nadrealista Branka Đurića. “Đuro mi je to šele pred kratkim prvič povedal. Po tem sloganu sem skoraj bolj poznan kot po kolajni,” pripoveduje Jure Franko, ki je v časih olimpijskega amaterizma za nagrado dobil videorekorder. Ta še vedno deluje.

Tudi Jure je še vedno legenda Sarajeva. Še danes mu na prizorišču olimpijskih iger “padejo” kakšni gratis čevapčiči in burek.

*Jure Franko je spomine obujal ob 30-letnici olimpijskih iger v Sarajevu, pozimi leta 2014, tik pred olimpijado v Sočiju.

Aleš Smrekar