Nepremičninski davek: kaj moramo vedeti?

foto: Foto: Spodnja Šiška

Nepremičninski davek je že skoraj tu. Od tega tedna pa se lahko lastniki nepremičnin v geodetskih pisarnah po državi naročijo na sestanke. Na njih imajo možnost, če tega ne morejo storiti na spletu, spremeniti podatke v registru nepremičnin.

V februarskem informativnem izračunu novega davka teh sprememb sicer ne bodo upoštevali, jih bodo pa kasneje.

Kdaj? Kaj morajo lastniki sporočiti osebno in kaj prek spleta?

Gost oddaje je bil Franc Ravnihar z Geodetske uprave RS. Nekaj poudarkov:

Podatke o nepremičninah lahko, če želite, da jih DURS upošteva pri prvi odmeri davka za leto 2013, spremenite do konca marca 2014.

Ogromno podatkov lahko spremenite že prek spletne aplikacije, lahko tudi pisno, če pa se odločite za obisk pisarne GURS, morate priti pripravljeni – vedeti morate, kaj boste spreminjali, predvsem pa za to imeti ustrezna dokazila.

Rezidenčna, torej stanovanja, v katerih je lastnik stalno prijavljen ali pa jih uradno oddaja vsaj šest mesecev v letu, bodo obdavčena nižje, kot nerezidenčna, tista, v katerih uradno ne živi nihče.

Če ste torej lani stanovanje oddajali vsaj pol leta, lahko geodetski upravi to pisno sporočite do jutri (15. januarja) ali digitalno, prek spleta, do 1. marca. Če podatke o najemodajalstvu DURS že ima, jih morate vseeno še enkrat posredovati v evidenco na GURS.