Na piedestal

Same babe & Dobri možje

BOJAN ADAMIC
SLOVENIJA,LJUBLJANA,4.6.2012, GLASBENIKI SAME BABE OB STOLETNICI BOJANA ADAMICA V CD. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
foto: Mavric Pivk

Z novo ploščo  “Dobri možje”  so Na piedestal prišle Same babe.

Skupina je nastala spomladi leta 2003 kot projekt za tematski nastop na večeru, posvečenem pesniku Janezu Menartu.  Po tem glasbeno-literarnem nastopu so se Miha Nemanič, Marko Voljč, Marko Jelovšek in Viki Baba odločili, da nadaljujejo skupno muziciranje. Glasbeniki posegajo po zelo različnem glasbenem materialu, v glasbi prepletajo različne glasbene žanre (blues, rock, etno, jazz, klasiko …) z raznimi nenavadnimi domislicami, izvrstnimi avtorskimi besedili. Uglasbili so tudi poezijo nekaterih avtorjev. Zasedba Same babe pri svojem ustvarjanju besedila dobesedno “opremlja” z glasbo, tako da je glasbeni del nekakšno ogledalo besednemu. V glasbenem smislu daje velik poudarek večglasnemu petju, njene nastope pa spremlja velik odmerek humorja in performansa.

Skupina Same babe je nastopila je na vseh pomembnejših šansonjerskih, etno in sorodnih festivalih v Sloveniji in izdala tri albume:  prvenec z uglasbeno poezijo Janeza Menarta Za ljubi kruhek in njene črne črne lase (Sanje, 2007), ploščo Terezijanske (ZKP RTV Slovenija / Sanje, 2011), na kateri je predstavila avtorske pesmi, svoje videnje ljudskih pesmi in uglasbitve del priznanih slovenskih pesnikov (Kajetan Kovič, Frane Milčinski – Ježek) ter po zmagovalni pesmi festivala slovenskega šansona 2009 poimenovan novi  konceptualni album Dobri možje (Pivec, 2013). Ta pa predstavlja skupino Same babe v še drznejši luči kot do sedaj.

(Kamila Volčanšek, Kostja Gatnik)

foto: Kamila Volčanšek, Kostja Gatnik

Plošča Dobri možje je vzorčni primer alternativnega šansona tako na besedilni kot glasbeni ravni. Na konceptualni plošči se skozi vse pesmi vleče rdeča nit raziskovanja tistih neprijetnejših karakternih značilnosti drugače prav spodobnih pripadnikov družbe (dobri možje!) – vse od splošno razširjenega narcizma pa do nekrofilije ter različnih oblik tiranije v medsebojnih odnosih.

Novo ploščo je skupina Same babe posnela v razširjeni šestčlanski zasedbi (Miha Nemanič: glas, orglice, tamburin, šejker; Marko Voljč: glas, trobenta, tamburin, šejker; Marko Jelovšek: glas, kontrabas, kitara; Uroš Buh: glas, bongosi, bobni; Matjaž Ugovšek – Ugo: glas, kitara; Viki Baba: glas, kitara), to pa ji je omogočilo zelo razširiti zvočno sliko – vse od intimnih vložkov a cappella pa do polnokrvnega rocka in funka ter tako imenovane ‘pleh muzike’.

Producent plošče in tonski mojster je bil  Borut Činč. Zalo prepoznavno naslovnico plošče sta oblikovala Kamila Volčanšek in Kostja Gatnik.

Premierna koncertna predstavitev plošče Dobri možje bo v okviru Cankarjevih torkov, in sicer 14. januarja 2014 v Klubu Cankarjevega doma.  Samim babam se bodo na odru kot posebni gostje priključili: producent plošče in klaviaturist Borut Činč (nekoč Buldožer), pevka Maja Marovt (nekoč Dada Band), pesnik Matjaž Ambrož in dramski igralec Dejan Pevčević.