Odbita do bita

Večja ponudba slovenskih podcastov

tris podcast
Nataša Briški, Nejc Žorga Dulmin, Anže Tomič (desno).
foto: Posamezniki na fotografijah

Navade poslušalcev, bralcev, gledalcev se spreminjajo. Vsebine si že nekaj časa privoščimo takrat, ko to ustreza nam. Mobilne naprave in njihovi mobilni lastniki pa soustvarjajo primerno okolje in trenutek za širitev ponudbe podcastov – tudi domačih.

Krajina slovenskih podcastov tako postaja vse bolj pestra, čemur pritrjujejo neodvisni avtorji podcastov Nataša Briški, Anže Tomič in Nejc Žorga Dulmin.

Apparatus vse bolj postaja internetni avdio medij z različnimi oddajami – o popkluturnih fenomenih, košarki, improvizaciji, predvsem pa z intervjuji. Glavni avtor Anže Tomič konsistentno objavlja čim kvalitetnejše in avtentične vsebine.

Postaja pa tudi nekakšen mentor, pomočnik domačim ustvarjalcem, ki bi želeli objavljati avdio vsebine, imajo dobro idejo, morda pa jim manjka nekaj specifičnega znanja – dostopnejša tehnologija seveda ni dovolj.

Avdio vsebine po novem ponujajo tudi na strani Metina lista. Kot pravi Nataša Briški nudijo prostor ljudem, ki vedo, kaj govorijo. Za vpeljavo podcastov v ponudbo pa so se odločili na podlagi skoraj dveletnih odzivov obiskovalcev strani. Ti so naklonjeni tudi daljšim vsebinam, obenem pa je življenjski slog – sprehodi, tek, javni prevoz – primeren za sočasno poslušanje.

Če so intervjuji, ki jih je najti na Apparatusu in Metini listi tematsko bolj odprti, pa se Bitni pogovori osredotočajo na tehnologije, gadgete, Apple. S še nekaterimi stalnimi sodelujočimi se o teh temah pogovarja Nejc Žorga Dulmin, ki si želi še več domačih podcastov, pri katerih se mu zdi ključno dobro poznavanje obravnavanega področja oz. teme.