Na piedestal

kleemar / TRUS! – Banana Split

kleemar-trus-banana-split- naslovnica Kleemar in Črtomir Just
Naslovnica
foto: Kleemar in Črtomir Just
(Foto: Sergej Vutuc)

Kleemar

foto: Sergej Vutuc

Sredi decembra sta Na piedestal z novo poslastico “Banana Split“ prišla  kleemar in TRUS!. Dan pred uradnim izidom sta namreč predstavila skupno izdajo – vinilno ploščo z naslovom “Banana Split“.

TRUS! je na slovensko glasbeno prizorišče stopil lani. Iz mlade in neuveljavljene glasbene zasedbe, ki se je prvič predstavila na vseslovenski koncertni turneji ‘Klubski maraton Radia Študent 2012, se je razvil v nadvse ustvarjalno skupino in enega največjih glasbenih presenečenj letošnjega leta. Po odlično sprejetem prvencu “First Step” (ZARŠ in Moonlee Records, marec 2013) je TRUS! z energijo neobremenjenih in z novimi idejami preizkušenih glasbenikov še isto leto izdal še drugo ploščo. Razigrana trojka – Jelena Rusjan na basu in z vokalom, Boštjan Simon s sinthi, saksofonom in vokalom ter Marko Lasič na bobnih – neumorno melje naprej po svoji nepredvidljivi glasbeni poti.

Matej Končan alias kleemar iz Murske Sobote je samosvoj enfant terrible domače IDM elektronike  (“Inteligent Dance Music”) in sofisticiranega sinthpopa. Po večletnem pričakovanju se je odločil prvič izdati svojo glasbo v obliki plošče – fonografski prvenec, ki ga čakamo že 10 let. Kleemar je že davno opozoril nase z živimi nastopi s svojo all-star ekipo Därectalchex. Ustvaril je številne remikse skladb domačih zasedb (Psycho-path, Manul, Sphericube, Dežurni krivci, New Wave Syria …) in bil zadnja leta tudi član hrvaško-slovenske skupine Lollobrigida. V svoje avtorsko glasbeno ustvarjanje kleemar na edinstven način subtilno vključuje prekmursko melanholijo, kar izoblikuje njemu povsem lastno “kleemarsko” zvočno krajino, sentimentalno in sanjavo.

Vinilna plošča “kleemar / TRUS!– Banana Split” prinaša dvojno razburljivo dozo pronicljivega in radovednega glasbenega izraza.

(Foto: Kleemar)

TRUS! se na svoji strani vinilke polni ustvarjalne energije in zvedavosti sučejo med igrivostjo postpunka, nagajivostjo indie-elektronike in zapeljivostjo trashy popa – v glasbenem izrazu, ki ga je tudi na novem izdelku nemogoče ujeti v žanrske predalčke in ga primerjati z referenčnimi glasbenimi ustvarjalci. Na drugem delu vinilke pa kleemar skrbi za sentimentalno eterično elektroniko, ki raziskuje melanholično subtilne mikroambiente in blagozvočno atmosfero. Žanrsko ostaja neulovljiv. Obe naslovnici plošče, ki sta ju sooblikovala kleemar in Črtomir Just, sta oblikovani dovršeno minimalistično. Hudomušno sta nastavila banano tako, da jo mora poslušalec na pol najprej razdeliti sam. TRUS! so svojo polovičko posneli v Vrtojbi s pomočjo Vitje Balžalorskega, pri miksu in masteringu pa je pomagal Gredoč. Na kleemarjevi polovički pa sta za miks in mastering poskrbela kleemar in Ivor Knafelj.

“Banana Split” bodo postregli 17. decembra 2013 s skupnimi močmi domačih neodvisnih založb Moonlee Records in God Bless This Mess Records kot 12” vinilno ploščo in kot brezplačni download.

Za koncertno promocijo plošče v petek, 20. 12. 2013, v Klubu Gromka v Ljubljani in v soboto, 21. decembra, v MIKK-u v Murski Soboti TRUS! in Kleemar pripravljata presenečenje.