Na piedestal

Jazoo – Back From Reality

j BFR cover_n
Naslovnica albuma
foto: Sanja Zamuda

Glasbeno zgodbo skupine Jazoo v 17. letu delovanja in ustvarjanja po prvencu “On Time” ter ploščah “Retro Future”,”Detached” in “Are You Still There?” nadaljuje nov izdelek “Back From Reality“.
Kmalu potem, ko so zaradi svojevrstnega zvoka, izvedbe ter interpretacije na koncertih, avtorskega prispevka, kreativnosti in kontinuiranega 17-letnega delovanja ter 4. albumov prejeli Bernekerjevo nagrado – najvišje priznanje mesta Slovenj Gradec za kulturne in umetniške dosežke – člani skupine Jazoo niso zaspali na lovorikah. Vrgli so se v delo, sestavili nove delovne posnetke ter se poleti zaprli v studio in posneli novi, peti avtorski album s pomenljivim naslovom: Back From Reality.

Člani skupine Jazoo se ne upirajo več strasti in energiji, ki jih vodita. Samoizražanje jih vodi in usmerja že prav od začetka. Z uvrščanjem v glasbene žanre se ne ukvarjajo. Glasbeniki ne samo da vztrajajo v povsem svoji zvrsti, podirajo tudi vse meje ustaljenih glasbenih oblik. Glasba, ki jo ustvarja pet-članska zasedba, je prešla v čisto improvizacijo, v katero so vključeni tudi melodični elementi etna, elektronike, ambientala in nu-jazza. Čutiti je mogoče vpliv ‘severa’, glasba je večinoma instrumentalna ter polna kontrastov in dinamike. Pojavlja se tudi vokal, a mu preostala glasbila le redko prepustijo vodilno vlogo.

(Foto: Miha Kolar)

(Foto: Miha Kolar)

Nova plošča je nastala v studiu Jork v Dekanih, mastering pa je delo Michaela Vavtija (Pachlar Record Studio na avstrijskem Koroškem). Idejo za naslovnico je uresničila Sanja Zamuda. Skupina sicer že od začetka izdaja plošče pri založbi Membrane Records v Zürichu, četrti album in tudi novo, peto ploščo pa je izdala v Sloveniji, pri založbi Celinka.
Ploščo “Back From Reality” s petimi avtorskimi skladbami so fantje in dekle (Nejc Haberman – baskitara, Dani Hartman – bobni, darabuka, Matjaž Mlakar – saksofon, klarinet, monotron, vokal, Tomaž Pačnik – klavir, klaviature, harmonika, Katja Stare – flavta, saksofon, vokal, klaviature) premierno predstavili na koncertu na devetem Festivalu slovenskega jazza na Ravnah na Koroškem.