Ambulanta 202

Epidemija debelosti otrok

Vse več je tudi tako imenovanih morbidno debelih otrok, ki v najstniških letih presegajo ne le 100, temveč nekateri tudi 150 kilogramov.

debelost
Debelost otrok
foto: Flickr

Teža prek 100 kilogramov,  zamaščena jetra, previsok krvni tlak in začetne stopnje diabetesa niso več  stanja, rezervirana za odrasle, pač pa vsakdanjik  slovenskih  šolarjev!

Kako zelo tudi pri nas narašča število predebelih otrok, dobro ponazarja podatek, da  pred tremi desetletji, ko so v šole uvedli športnovzgojni  karton, na njem sploh ni bilo  rubrike za otroke, težje od 100 kilogramov, saj jih je bila v Sloveniji le peščica, danes pa težko najdemo šolo, ki ne bi imela kakšnega. Še veliko slabše je v srednjih šolah, posebej poklicnih, kjer je tako predebelih otrok na desetine,  opozarja Janko Strel iz zavoda FITLAB.

Otroci in mladostniki  imajo zaradi neustrezne prehrane in premalo gibanja že v rosnih letih hude zdravstvene težave.  Število  obravnav na Kliničnem oddelku za  endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni  ljubljanske pediatrične klinike skokovito narašča, zdravnik Primož Kotnik  pravi, da gre za pravo eksplozijo.  In vse več je tudi tako imenovanih morbidno debelih otrok, ki v  najstniških letih presegajo ne le 100, temveč nekateri tudi 150 kilogramov.

Sogovornik opozarja tudi na povsem zmotno prepričanje, da so otroci iz socialno ogroženih družin, ki živijo v pomanjkanju hrane, nujno  tudi videti nedohranjeni. Prav nasprotno: nekakovostna živila so pogosto najcenejša  in z visokimi vsebnostmi slabih maščob, ogljikovih hidratov, sladkorjev in veliko tako imenovanih “praznih” kalorij, ki so ob pomanjkanju zdravih živil, sploh sadja in zelenjave lahko pomemben razlog za nabiranje maščevja.

 Številni starši, ki bi kakovostnejšo hrano lahko zagotovili, pa uporabljajo kot izgovor trditev, da so pač taki vsi v družini in da je reč dedna. To nikakor ne drži: debelost ni neizogibna!

Toda ne glede na razlog, zakaj so se kilogrami nabrali, so lahko tudi predebeli otroci v resnici funkcionalno nedohranjeni, to pomeni, da kljub  zadostnemu oziroma preobilnemu energetskemu vnosu njihova telesa trpijo pomanjkanje vitaminov, mineralov, beljakovin in mikroelementov, vendar pa sistemsko tega nihče ne spremlja.

Vsi ti rezultati pa so tudi resno opozorilo, da med nami raste generacija otrok, ki jih bo prav debelost lahko v življenju resno ogrozila in močno spremila tudi pričakovano starost te generacije. Če se namreč kmalu ne bo kaj spremenilo, bodo ti otroci  v povprečju  dočakali nižjo starost kot generacija  njihovih starih staršev!