Neymarja bi lahko zamenjal robot

Humanoidni roboti so naša prihodnost, tudi domače živali bodo lahko robotske. Bodo roboti do leta 2050 svetovni nogometni prvaki?

Japonski profesor Ishiguro in njegov robotski dvojnik.
foto: Val 202

Na odru Delavskega doma v Trbovljah je pred meseci predaval ugledni japonski profesor Hiroshi Ishiguro. Nič nenavadnega, če ne bi šlo za humanoidnega robota, dvojnika človeškega profesorja. Robotski duplikat skorajda popolnoma spominja na človeka, tudi z gestami.

Kaj nam prinašajo roboti? Bodo lahko posnemali tudi človekovo obnašanje?  Bodo morda igrali nogomet in nekoč postali svetovni nogometni prvaki? Je strah (ne)upravičen?

Roboti, ki so videti kot ljudje, govorijo kot ljudje in se trudijo obnašati kot ljudje, so življenjsko delo profesorja Ishigure. Prvega androidnega robota je izdelal pred dobrim desetletjem, za model si je izbral svojo takrat štiriletno hčerko.

Foto: Val 202

Foto: Val 202

Danes se njegova najstniška hči svoje robotske dvojnice skoraj ne spominja več, takrat pa je jokala, ko je videla robotko.

Ta še ni bila tako izpopolnjena kot so današnje kopije, profesor pravi, da je imela slabo mimiko in da je spominjala na premikajoče se truplo.

Posnemanje človeških gibov in gest novega robota, ki sicer ne hodi, omogočajo napredna elektronika in posebne pnevmatske ročice, na obrazu ima humanoid posebno kožo iz silikona. Gre za zelo drag projekt, celotna vrednost presega milijon dolarjev.

Najdražja je seveda glava, takšnega robota pa danes lahko izdelajo že za 100 tisoč dolarjev. Profesor ima doma raje robota kot luksuzni avto, vseeno pa se je zaradi stroškov odločil še za eno zanimivo potezo.

Obraz svojega dvojnika je izdelal pred osmimi leti, zaradi staranja človeškega Ishigure sta si bila vse manj podobna, zato se je profesor odločil za lepotno operacijo.

V Trbovljah je prof. Ishiguro predstavil še nekatere prototipe robotov, tudi telenoida, ki spominja na dojenčka.

Roboti že zelo dobro posnemajo človeško obnašanje, morda bodo nekoč razvili tudi lasten doživljajski svet in inteligenco.

Humanoidni roboti bi lahko bili že prav kmalu v pomoč ljudem. Na Japonskem recimo že prodajo terapevtskega robota Para, gre za majhno lutko tjulnja, ki se odziva zelo čustveno in je v pomoč bolnim otrokom in starostnikom. Roboti lahko pomagajo tudi otrokom z avtizmom.

Robot Milivoje Novaković?

Slovenski robotik dr. Ivan Godler, ki deluje na Univerzi Kitakyushu na Japonskem, je pred časom v intervjuju za Val 202 dejal, da bodo roboti do leta 2050 svetovni prvaki v nogometu.

S tem se strinja tudi prof. Hiroshi Ishiguro, pravi, da bi lahko morda prvega “pravega” robota-nogometaša izdelali ameriški strokovnjaki.

Morda pa res nekoč dobimo robotskega nogometnega zvezdnika, recimo dvojnika Neymarja,  Cristiana Ronalda ali kar Milivoja Novakovića. Slednji vendarle igra na Japonskem …