Aplikacija e-Turist: kdaj, kam, z avtom ali peš?

Foto: Jan Grilc

e-TuristV množici aplikacij, ki vam olajšajo potovanja in turizem, se je pred kratkim znašla še ena slovenske izdelave. Aplikacija e-Turist, ki uporabniku glede na njegove osebne preference prilagodi načrt izleta.

Prek spletne strani e-Turist si lahko izlet organizirate že vnaprej, svoj načrt shranite in do njega dostopate prek aplikacije na pametnem mobilnem telefonu ali tablici. Ključna značilnost aplikacije pa je popolna prilagodljivost željam uporabnika.

Vsebine, torej opisi znamenitosti, gostilne in bari, možnosti za rekreacijo in drugo, zaenkrat obsegajo slovensko Istro in osrednjo Slovenijo. Aplikacija poleg izbire destinacije in časa ponuja možnost odločitve o prevoznem sredstvu, kosilu in aktivnostih – glede na vaš čas in omejitve.

Osnova celotne aplikacije je priporočilni sistem, ki upošteva vaše želje, odpiralne čase gostiln, muzejev in ostalih točk na poti, ter druge parametre.

Boštjan Kaluža (Foto: bostjakaluza.net)

Boštjan Kaluža (Foto: bostjakaluza.net)

Boštjan Kaluža z Oddeka za inteligentne sisteme Instituta Jožefa Štefana pravi, da priporočilni sistem temelji na treh glavnih idejah: “Prva je upoštevanje ekspertnih ocen, torej ocen turističnih strokovnjakov, koliko je neka zanimivost zanimiva. Druga ideja je, da uporabniki sami ocenijo znamenitosti. Tretja ideja pa je iskanje profila uporabnika, torej poiščemo uporabnike, ki imajo podoben okus, in ugotovimo, kaj vse je bilo njim še všeč.

Aplikacija sicer deluje na sistemih iOs, Android, Windows Mobile in Blackberry, je pa brezplačna. Kako izgleda načrtovanje izleta si lahko ogledate tudi v videu.