Vroči mikrofon

O(d)tekanje možganov po slovensko

Vse več mladih odhaja, bodo prišli nazaj?

Globus
7. mrd prebivalec
Foto: Bobo

foto: Bobo

Lani se je iz Slovenije, in to so samo uradni podatki, odselilo skoraj toliko državljanov, kot v letih 2010 in 2011 skupaj. In podatek prvega letošnjega četrtletja kaže, da bodo številke verjetno podobne. Za delavce iz tujine je Slovenija očitno še vedno privlačna država, saj se jih še vedno vsako leto več priseli, kot odseli.

Med državljani pa državna statistika že pet let beleži tako imenovani negativni selitveni prirast. Več jih torej gre, kot se jih vrne. Nas mora to skrbeti? Sploh, če vemo tudi to, da je med njimi skoraj tretjina mlajših od 30 let?

8.191 državljanov se je lani odselilo iz Slovenije. Od tega 2.594 mlajših od 30 let. 31 odstotkov. To kažejo podatki Statističnega urada RS. Ker selitve, predvsem po Evropski uniji, zaradi prostega pretoka delovne sile, niso pretirano zapletene, so verjetno neuradni podatki precej višji.

Pred desetimi leti je iz države v celem letu odšlo le nekoliko več državljanov, kot letos samo v prvem četrtletju. Strokovnjaki so se, zaskrbljeni, oglasili že lani – možgani po štirih kriznih letih bežijo iz Slovenije. Takratna oblast je na to reagirala presenetljivo podobno kot današnja, po petih letih krize … Odhajanje, sploh mladih, v tujino, po nove priložnosti in znanja, je za našo državo, nevajeno mobilnosti, dobro.

Odhajanje me sploh ne skrbi … Me pa skrbi, kaj trenutno sporočamo mladim, ki so odšli. Sporočamo jim, da ne znamo na prava mesta postaviti pravih, sposobnih, kompetentnih ljudi. Ljudje, ki so šli po priložnosti v tujino, niso neumni. Predvsem pa se niso pripravljeni podrediti politiki.

Tako Janko Jamnik, direktor Kemijskega inštituta, ene naših globalno najbolj uspešnih javnih institucij. Velike težave imajo v tujini “utrjene” strokovnjake pritegniti (nazaj) v svoje vrste. Kitajska jih je, denimo, že 2000. Z najrazličnejših področij. Vse to v skladu z usmeritvijo, da morajo negativni sloves “države, ki kopira” spremeniti v “državo, ki inovira”.

Imamo načrte, pogovarjamo se tudi z obstoječimi inštituti, da bi šli v podobno smer. A bolj konkreten ta trenutek ne morem biti, ker dogovori še potekajo.

Tako odgovarja minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Podobno, kot Kitajska, namreč deluje tudi sosednja Avstrija. Pa mi? Bomo zmogli na ogromno konkretnih predlogov iz gospodarstva in stroke odgovoriti pravilno?

Preverite v posnetku oddaje …