Globalna vas

“Našla sem najbolj srečne ljudi!”

Jana Dular živi in dela v Afriki

jana dular fb
Jana Dular (Foto: Facebook)
Jana Dular (Foto: Facebook)

Jana Dular (Foto: Facebook)

Jana Dular, 27-letna pravnica, je pred štirimi leti odšla v Afriko. V najbolj varni afriški državi, ki je hkrati deseta najbolj revni državi sveta, Malaviju pomaga otrokom z učnimi težavami.

Živi v vasi, ki nima niti elektrike niti vode. “Našla pa sem najbolj srečne ljudi, vidiš eno povezanost, eno radost,” opisuje pravnica, ki jo zelo zanimata kultura in način življenja ljudi.

“Ko vidiš otroke, ki imajo napihnjene trebuščke, kar je očitno znak pomanjkanja raznovrstne prehrane, ugotavljaš, na kakšen način lahko pomagaš. Jasno je, da ne bom uvozila slovenskih kumar, dovolj je, da uvedeš fižol in osnovna živila in jih naučiš pravilno kombinacij za zdravje otroka.”

V javnih šolah na Malaviju od 500 do 600 otrok uči 5 učiteljev. V razredu je od 100 do 130 otrok. “So brez učbenikov, pišejo po tleh, mogoče v zvezek, če si starši lahko to privoščijo,” pravi Jana, ki vidi številne težave, a se zelo hitro potem skoncentrira na rešitve.

Osredotočila se je na pomoč otrokom z učnimi težavami in motoričnimi motnjami, ki ne morejo napredovati: “Pomagam jim, da naredijo vsaj osnovno šolo, pa se potem mogoče usmerijo v kakšne praktične poklice, ali pa najdem sponzorja, da gredo lahko v privatne srednje šole, da imajo dobro izobrazbo za naprej.”

Ustanovila je izobraževalno-kulturni center, Elin center, kjer otrokom nudijo izobraževalne delavnice. S specialnimi pedagogi iz Slovenije so naredili program, pripravili teste in ugotovili, kakšno pomoč potrebujejo otroci, da bodo lahko napredovali. Jana Dular pravi, da je najboljša rešitev, če se otrok iz sirotišnic ne jemlje iz kulture, ampak se jih integrira v afriške družine.

Jana pravi, da se ji je bilo po prvem letu življenja v Afriki zelo naporno vračati nazaj domov. “Že v supermarket me je bilo strah zaiti, ker je bilo preveč zunanjih stimulansov.”

Jano Dular in njeno delo lahko spremljate na njeni spletni strani.