Izštekani: The Toronto Drug Bust

The Toronto Drug Bust  (Foto: Anže Kokalj)

The Toronto Drug Bust (Foto: Anže Kokalj)

Tokratni gostje Izštekanih so bili The Toronto Drug Bust, v Londonu rojena slovensko-finska rockerska naveza, ki se ponaša s pred tremi leti izdanim prvencem Enfant Terrible, z letošnjim albumom remiksov Refixxed in z živim “split LP-jem” Live From Helsinki. V oddaji so predstavili kar pet novih skladb, starejše pa preoblekli v mirnejše akustične aranžmaje. Gostujočih glasbenikov ne bo manjkalo, pričakovati je tudi klavirske izlete v skrajno glasbeno intimo.

Legenda pravi, da so se Ljubljančan Izak Košir, Kanadčan Neil Leyton in Finec Rami Helin prvič srečali pred stavbo Slovenske filharmonije v Ljubljani. Pisalo se je leto 2006, Izak je organiziral koncerte in Neila popeljal po slovenskih klubih. Rami je bil član skupine Turku Romatic Movement, ki je Neila spremljala na turneji. Leto kasneje je britanski kitarist Rich Ragany povabil Izaka v London na snemanje pod Neilovo producentsko taktirko. A podvig žal ni obrodil želenega sadu, posneto gradivo je ostalo nedokončano. Glasbeno seme pa je klilo naprej. Zadevo je v producentske roke vzel Rami in z Izakom ter s slovenskimi, finskimi in švedskimi glasbeniki v Ljubljani in v Helsinkih posnel album Enfant Terrible (2010). Tako se je rodila zasedba The Toronto Drug Bust. Vse ostalo je zgodovina. Ki se seveda z vsakim novim izzivom piše sproti.

Distribucija albuma v Sloveniji, na Finskem, na Švedskem, v ZDA in drugod. Finska turneja. Dve mednarodni nagradi glasbenega spletišča, časopisa in radia Somojo. Izbor na prvem Slovenskem tednu glasbe (2012) in nastopi na večjih festivalih v regiji (Sziget, Exit, Terraneo). Videospoti (The Best Of Me, Cigar Superstar, The Dandy Song…). Predelava Man On The Moon za projekt Projekt R.E.M. – Čista energija glasbe (2012). Predelava Video Killed The Radio Star za medijski festival Naprej (2012). Plošča remiksov Refixxed (2013). V živo posneta vinilna plošča Live From Helsinki (2013)…

The Toronto Drug Bust - Enfant Terrible

The Toronto Drug Bust - Enfant Terrible

To so le nekateri dosežki benda The Toronto Drug Bust, ki se je ustalil v slovenski zasedbi Izak Košir (glas, tamburin), Vid Polončič Ruparčič (kitara, spremljevalni glas), Tamir Gostiša (kitara), Jernej Kržič-Nietzsche (bas) in Dorian Granda (bobni). V goste so povabili kitarista Tadeja Koširja in klaviaturista Andraža Kržiča.

POGLED NAPREJ: 18. oktobra bo Izštekane z obiskom počastil čistokrvni jamajški Slovenec Bro, ki bo svoj reggae odel v akustične barve, 22. novembra si bomo privoščili prav posebno akustično izvedbo hrupa prekmurskega dvojca Hexenbrutal, 3. decembra pa se pripravite na IZŠTEKANIH 20 – veliko slavje ob dvajsetletnici oddaje! V Kinu Šiška bo nastopilo deset izvajalcev, ki so tako ali drugače zaznamovali Izštekane, Izštekani pa njih.