Botrstvo

Botrstvo: Zbranih že več kot 1,3 milijona evrov

Sapramiška
Foto: Botrstvo

Botrstvo fotografija članekZ novim šolskim letom, ko vse več staršev ne more poravnati niti najnujnejših stroškov šolanja, kaj šele obšolskih in zunajšolskih dejavnosti svojih otrok, na naslov ZMP Ljubljana Moste polje iz vseh koncev Slovenije nenehno prihajajo prošnje za vključitev otrok v projekt Botrstvo v Sloveniji.

Čeprav  je bilo za družine v stiski doslej zbranih že več kot 1.340.000 evrov in je botra dobilo že več kot 2.500 otrok, je novih družin, ki tonejo pod prag revščine, vse več. Na javni poziv organizatorjev projekta se je v zadnjih dneh odzvalo veliko novih botrov, kljub temu pa  na svojega dobrotnika še zmeraj čaka več kot 100 otrok.

Tudi zato, ker je revščina vse hujši problem. Solidarnostni odziv družbe je presegel pričakovanje in botrstvo je postalo pravo gibanje.

Intervju z resorno ministrico dr. Anjo Kopač Mrak

Projekt, v katerem družine brez slehernega odbitka v celoti prejmejo denar, ki so jim ga donatorji namenili, je postal verodostojna in zaupanja vredna pot pomoči do tistih, ki jih najbolj potrebujejo.

S transparentnim delovanjem in  verodostojnostjo privabil številne donatorje in botre. Ti so s 30 evri mesečno za posameznega otroka, s poljubno visoko donacijo v Botrski sklad, vendar pa so slišane pripovedi poslušalce spodbudile, da so začeli iskati številne inovativne ideje za  pomoč, po Sloveniji so potovali paketi in pohištvo, ljudje so ponujali svoje znanje, počitniške zmogljivosti in druge izdelke, ki bi družinam lahko vsaj malo olajšale življenje.

Zgodbe so temeljito spremenile prepričanje, da revščina v Sloveniji ne obstaja, pristanek na realna tla pa je bil trd.

Botrstvo je postalo pomembna pomoč šolskim svetovalnim službam, ki razslojenost in stigmatizacijo otrok z revščino vse bolj opažajo tudi v šolskih klopeh. Pomoč pri plačilu obšolskih dejavnosti, izletov, šole v naravi, pa tudi prehrane, je za otroke zelo pomembna, pravi šolska svetovalna delavka Karmen Vergolin.

Načini, kako želijo ljudje pomagati otrokom iz botrstva pa dobivajo tudi povsem nepričakovane oblike. “Sorodniki umrlega so denar namesto za cvetje podarili otrokom iz projekta Botrstvo.” 

Vse pogosteje se dogaja, da botri ne morejo več plačevati botrstva. Kar 389 jih je botrstvo moralo prekiniti, ni jih malo, ki zdaj sami prosijo za pomoč.

Zato si želi projekt botrstvo ne le neposredno pomagati družinam, ampak z javnim opozarjanjem na revščino doseči tudi sistemske spremembe.

Zaradi res skrbnega preverjanja vseh podatkov otrok so v botrstvo vključene družine, ki resnično potrebujejo pomoč in prav vsaka še tako majhna donacija ali pa zgolj tople besede spodbude lahko korenito spremenijo njihova življenja.

Prispevek TV Slovenija