Aktualno

“Humanitarnost v tretjem svetu je velik biznis.”

Tomo Križnar: Človek, ki mu je vredno prisluhniti. Človek, ki bi ga morali večkrat predvsem slišati in razumeti.

tomo križnar
Tomo Križnar
foto: Osebni arhiv
Tomo Križnar. Foto: osebni arhiv

Tomo Križnar

foto: Osebni arhiv

Malo je ljudi, ki tako brez dlake na jeziku opisujejo najhujše grozote tega sveta. In redki so, ki se z vsem srcem in svojim življenjem borijo za druge, za nedolžne in najbolj ranljive.

Tomo Križnar je nekdanji podjetnik, že dolgo pa predvsem človekoljub in borec za pravice številnih staroselcev v Nubskih gorah, v Sudanskih deželah ob Modrem Nilu.

Nedavno se je vrnil s skoraj polletnega potovanja po deželah ob Nilu. Nataša Štefe se je z njim srečala na njegovem domu, v Naklem. Potem ko je, kot je dejal, že tri ure bos tekel ob Savi. V skromni hiši na gorenjskem se mu je pokvaril hladilnik, pralni stroj tudi, ampak tisto, kar je Tomotu res pomembno so staroselska ljudstva ob Nilu. “Tam se zdaj odloča usoda sveta” pravi.


“Dovolj je bilo prazne materialnosti. Največ, kar imamo so naravni viri, ne pa lepe obleke in lepe fasade.”


Tomo Križnar še verjame v demokracijo pri nas in še upa v boljši svet za vse. Oktobra se namerava vrniti na Afriško celino, tja peljati pomoč in predvsem kamere, tudi drone, majhne modelčke letal na katere namesti miniaturne kamere. Zato, da ljudi nauči braniti se pred nasiljem, in interesi večjimi od njih.