Petkova izvidnica

Zakaj in kaj (za)skvotati?

Skvotanje kot odgovor na presežek zapuščenih nepremičnin

grafit, fašist, fašizem
Foto: Bobo
Foto: Bobo

Foto: Bobo

Skvotanje je dejanje, s katerim oseba (skvoter) začne bivati na zapuščeni oziroma vsaj trenutno nezasedeni nepremičnini. Za to nima ne lastninske ne najemne ali kakršnekoli druge pravice oziroma dovoljenja. Na zahodu so skvoti bolj kot ne izraz ideologije in upora, v gospodarsko šibkejših delih sveta pa čista eksistencialna nuja.

Tudi pri nas je nekaj objektov, od industrijskih do vojaških, ki so jim skvoterji vdahnili novo življenje in poslanstvo. Obiskali smo tri – nekdanjo prodajalno in skladišče ob kranjski železniški postaji, nekdanjo tovarno Rog v Ljubljani in Art središče v Prosenjakovcih v Prekmurju.

Sklep?

Zasedeni prostori ponujajo vrsto zanimivih, predvsem alternativnih oblik zabave (koncerti in srečanja), umetnosti in izobraževanja na delavnicah in predavanjih, ob urejanju zapuščenih stavb pa se vzpostavljajo nove socialne skupine.

Stereotip o skvotu kot razpadajoči stari stavbi, polni čudakov, narkomanov in kvaziumetnikov, ki na razpadajočem pohištvu in odsluženih jogijih zabijajo čas in ne počnejo nič koristnega, torej ne drži.