Telstar

Telstar: Vsi v en glas

vsi v en glas

vsi v en glasOs tokratnega Telstarja je samoniklo, samoorganizirano zborovsko petje, ki se je v zadnjem času pojavilo tam, kjer ga ni bilo pričakovati: v urbanih okoljih.

Članice ženskega pevskega zbora Kombinat po vzoru, ki so ga doživele pred dvema letoma v Beogradu, te dni v Ljubljani organizirajo festival Vsi v en glas!

Na njem bodo gostile tri pevske zbore iz Beograda (Horkestar, Proba in Svetonazori) ter po enega iz Zagreba (LeZbor) in Skopja (Raspeani Skopjani).

Njihov skupni imenovalec ni le način nastanka in delovanja, temveč predvsem to, da načrtno ohranjajo in razvijajo pesem upora. “Ko si del amaterskega samoorganiziranega zbora, se počutiš, kot da bi si vzel/vzela nazaj nekaj, kar ti je bilo nasilno odvzeto, nekaj kar ti pripada. Počutimo se, kot bi si vzeli poseben kos svobode,” svoje početje komentirajo članice in člani zbora Raspeani Skopjani.

Udeležencev na festivalu bo več kot 150, poleg dveh večernih koncertov pa načrtujejo tudi sobotno ulično dogajanje v Ljubljani. Telstar je pogledal v ozadje njihovega nastanka – in vam seveda, predvajal njihove uporniške, gverilske, sodobne ter pogosto zelo lepe in zabavne muzike.