Izštekani

Izštekani Dandelion Children

Dandelion children
Foto: Arhiv skupine
Foto: Arhiv skupine

Foto: Arhiv skupine

Ljubljanski rokerski trio DANDELION CHILDREN je pred mesecem dni izdal novo, šesto ploščo. Takoj po izidu se je lotil novega podviga. Nastop v oddaji Izštekani na Valu 202 je ponudil prav malo repertoarja z nove plošče. Oziranje nazaj pač ni način dela Dandelion Children.

Akustični izleti, izvedbe skladb, ki jih prej nikoli niso igrali v živo, gostje in številne povsem nove skladbe so njihovi izštekani aduti.

Zgodba o Dandelion Children se je začela pred osmimi leti, ko sta brat in sestra Jure in Katja dobila instrumente in začela nažigati. Če so ju ob tem primerjali s slovitim rdečebelim ameriškim rokerskim duom, sta se najbrž le pomenljivo muzala. Večkratno sodelovanje s sošolcem Anžetom je preraslo v bend in tricikel je kmalu zdrvel z divjo hitrostjo.

Pomanjkanje denarja? Težavno utiranje poti novega benda? Neznanje? Nikakršen problem. Če nimamo denarja, bomo naredili sami. Če nas ne šmirglajo, jim bomo že pokazali. Če ne znamo, se bomo naučili. In so se. Koliko slovenskih bendov se lahko pohvali, da so nastopili na festivalu Exit v Novem Sadu?

Dandelion Children so, lani, kot izbranci Slovenskega tedna glasbe. Albumom “Perfection Off”, “Perhaps Maybe”, “Dandelion Children Stole My Bike”, “Dandeloid” in “Dandelion Children so pičke” so pred dnevi dodali šestega s preprostim naslovom “Dandelion Children”. Posneli so ga s kitaristom in producentom Petrom Deklevo v njegovem ustvarjalnem gnezdu na Kodeljevem in pri tem igrivo izkoristili vse, kar jim je prišlo pod roke.

Kompleksen in žanrsko znova nadvse nepredvidljiv album dokazuje, da Regratovi otroci skokovito napredujejo in obenem ostajajo na že davno osvojenih okopih. Ne pustiti se ujeti v kakršenkoli obrazec. Dovoliti, da se lahko v tvoji glasbi zrcali kakršenkoli vpliv. Vpliv muzike, ki jo imaš rad in ti je nadvse drago, da jo lahko suvereno igraš. In vpliv vsega drugega, kar te obdaja, čudi, obseda ali nezavedno drži v krempljih. Do te mere, da se pri igrivem ustvarjanju prikrade pod tvoje prste in glasilke.

Foto: Arhiv skupine

Foto: Arhiv skupine

Pustiti, da tvoji prsti in glasilke takemu vzgibu sledijo, pomeni zagrabiti vraga za roge. Izgnati glasbene demone iz sebe. Narediti prostor novemu.

“Vedno delamo stvari, ki jih sploh ne poslušamo. Country, reggae… Muziko, o kateri nimamo pojma. Nekakšne otročje interpretacije,” pravijo Dandelion Children. In nadaljujejo: “Zraven pa je seveda vse tisto, kar nas navdušuje. Všeč so nam tako System of a Down kot MGMT in če se to v kakšni naši skladbi združi, je to nekaj najlepšega, kar se nam lahko kot ustvarjalcem zgodi.”

Če k temu stališču dodate podatek, da hkrati z izidom šeste plošče končujejo snemanje sedme in da so pesmi za osmo že napisane, si lahko predstavljate, s kakšnimi kalibri imate opravka.

Katji, Anžetu in Juretu se je v Izštekanih z violino, glasom in še čim pridružila gostja Urška. V povsem električni maniri so Dandelion Children postregli s številnimi čisto novimi štikli. In s takimi, ki jih še nikoli prej niso odigrali v živo.

POGLED NAPREJ:

Izštekani tudi v poletnih mesecih ne bodo počivali. V petek 19. julija in v petek 16. avgusta vam bodo postregli z izborom številnih izjemnih izštekanih trenutkov iz zadnjih let.