Odbita do bita

Uglasbeni božji delec

Združitev fizike in glasbe

Higgsov bozon
Foto: Val 202

Foto: Val 202

Higgsov bozon je zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja. Lani poleti so znanstveniki potrdili njegov obstoj, že nekaj časa pa ima tudi svojo simfonijo.

Dirigent je Domenico Vicinanza, italijanski fizik in skladatelj. Ukvarja se z distribuiranim računalništvom in naprednimi omrežnimi tehnologijami v glasbi.

“Uporabili smo iste podatke, ki so jih raziskovalci v pospeševalniku uporabljali za svoje analize. Vsako številko posebej smo pretvorili v note iz katerih smo nato ustvarili glasbeni aranžma,” pravi Vicinanza, ki dela na projektu Dante v Cambridgeu.

“V posameznih delih je mogoče prepoznati vrh, kjer se v obliki zelo visokih tonov sliši Higgsov bozon. Gre za kompozicijo, ki se popolnoma sklada s fizikalno teorijo in ljudem omogoča, da osnovni fizikalni delec tudi slišijo.”

Domenico Vicinanza pri glasbeno-znanstvenih projektih med drugim sodeluje tudi z biologi in nevroznanstveniki.

V zadnjem obdobju se ukvarja predvsem z vesoljem. “Sodelujem z agencijo Nasa, črpam podatke iz dveh njihovih vesoljskih plovil, Voyagerjev 1 in 2.” 

In tako že ima sestavljenih nekaj vesoljskih glasbenih kompozicij: “S sodelavci zajemamo te podatke in jih z njim komponiramo glasbo za posebne priložnosti, za koncerte, razstave …”

MUSIC FROM THE SPACE

Higgsov bozon