Na piedestal

Na piedestal: PopOvni – “Čuvaji ognja”

PopOvni
Foto: d-saunds
cdpopovni

Na piedestalu smo gostili Ksenijo Jus – Xenio, avtorico, pesnico, skladateljico, članico zasedbe PopOvni, in predstavili njen novi avtorski projekt Čuvaji ognja. Ploščo je posnela s svojo novo zasedbo PopOvni.

Ksenija Jus – Xenia svojo poezijo združuje z glasbo že dvajset let. Njena glasbena sled je doslej zapisana na osmih avtorskih ploščah:  Debut – 1996, Xenia Total – 2001, L’humanite nouvelle – 2002, Karta do Sonca – 2004, Black safari – 2007, Psi malega mesta – 2009 in Svetilnik hrepenenja – 2010, Čuvaji ognja – 2013  ter v knjižni obliki – “Svobodna radikalka”.

Njene pesmi so bile prevedene v nemški, angleški, bolgarski, poljski, češki, slovaški in srbski jezik. Od leta 2012 je članica Društva pisateljev Slovenije. Od leta 2008 je članica Ženskega pevskega zbora Kombinat. S Petrom Andrejem je ena od idejnih snovalcev Kantfesta – mednarodnega festivala sodobne kantavtorske glasbe. Ustvarja še za gledališče in video –  na tem področju najtesneje sodeluje z vizualno umetnico Zvonko T Simčič. Je družbeno angažirana literarna in glasbena ustvarjalka ter, kot pravi sama: “Povprečna državljanka z razmeroma povprečnim smislom za humor.”

Ksenija Jus je ena izmed redkih uveljavljenih kantavtoric na Slovenskem. Besedila, ki jih piše, govorijo o neskončnosti in brezmejnosti vesolja in prav takšnih razsežnostih človeške omejenosti. S kitaro in glasom oznanja tisto, v kar verjame. Življenje. Po katerem smo vsi na tem svetu med seboj enaki in moramo prav tako do njega imeti enake pravice in dolžnosti.

Xenia  je ustvarjalka z izrazitim pesniško-sociološkim stališčem, avtorica, ki se v glasbenem smislu ne omejuje na eno samo zvrst, temveč se prepušča najrazličnejšim vplivom, ki jih oblikuje v ekspresivne in eksperimentalne glasbene okvirje z vedno novimi ustvarjalkami in ustvarjalci.

Nova plošča “Čuvaji ognja” je izšla v samozaložbi. 10 novih avtorskih pesmi, za katere je napisala besedila in glasbo, je posnela s svojo novo zasedbo PopOvni. Sestavljajo jo Katja Stare (saksofon, flavta, vokal), Gregor Cvetko (kontrabas, vokal) in Uroš Usenik (solo kitara). Uroš Usenik je ploščo v studiu Nasha produkcija tudi posnel.

Kruti kapitalizem nas je oropal človeškega dostojanstva. Čas je, da si strah poišče ustreznejši planet. Na tem našem ni več prostora za neenakopravnost! Ljudje smo čuvaji ognja, s skupnimi močmi znamo in zmoremo zgraditi boljše pogoje življenja za celoten planet,” pravi Xenia.

Novi avtorski projekt Čuvaji ognja opiše kot posthumanistično balado, v kateri se zvoki Mediterana prek alpskega sveta objemajo z Latinsko Ameriko.

O Čuvajih ognja s PopOvni v pogovoru Ksenijo Jus – Xenio v oddaji Na piedestal.