Ime aprila: Drago Mislej Mef

Znan je novi finalist za Ime leta 2013

Drago Mislej – Mef
Drago Mislej Mef (Foto: Bobo)

Drago Mislej Mef (Foto: Bobo)

Drago Mislej Mef, oče izolskega časopisa Mandrač, ki je po 20. letih obstoja tudi tisočo številko dočakal brez sofinanciranja lokalne skupnosti ali države, brez oglaševalskih mecenov, zahvaljujoč zgolj naročnikom, je Ime aprila 2013 na Valu 202.

Kot je dejal, ko je postal Ime tedna, časopis Mandrač zdaj sicer vodi njegov sin, vendar pravi, da je še vedno “zaguljena siva eminenca, ki teži na vse strani, tako, kot težijo vsi očetje te vrste.

Skrbi ga za obstoj medijskega sveta, kakršnega si želi: “Na nek način, seveda z nekaj svetlimi izjemami, smo novinarstvo spravili na nivo odnosov z javnostmi. Dejstvo je, da so vse tiskovne konference politikov dobro zasedene in vsi poročajo enako, medtem pa življenje poteka čisto drugače.

Na Valu 202 vsak ponedeljek izbiramo Ime tedna – nekoga, ki je v minulem tednu naredil korak dlje, stopil iz povprečja, dosegel več. Vsako prvo soboto po zadnjem ponedeljku v mesecu pa med vsemi tedenskimi Imeni izberemo še Ime meseca, ki se bo s še 11. konkurenti potegoval za naziv Ime leta 2013.

Aprilski konkurenti so bili še …

Marija Volčjak je odgovorna urednica Gorenjskega glasa, ki je z 31. zaposlenimi ustanovila holding. S pomočjo Domela so odkupili 82-odstotni delež časopisa. Tako so se izognili tveganju, da bi družbo uničili špekulanti, saj bodo sami ustvarjali in upravljali Gorenjski glas. “Večina novinarjev je naredila napako, ko so pred 20. leti prodali svoje deleže v medijskih hišah,” je prepričana in verjame, da ne bodo s časopisom samo dobro delali, ampak tudi dobro gospodarili.

Ali so veseli, da bom nehal?” To je bilo vprašanje Aljaža Pegana, našega najuspešnejšega orodnega telovadca na drogu, ko smo mu sporočili, da so ga poslušalci Vala 202 ob napovedi njegove “športne upokojitve” izglasovali za Ime tedna. Po njem se tudi imenuje prvina Pegan, za katero je prepričan, da je ne bo več izvajal: “Hudo mi bo, da ga ne bom več naredil.” K odločitvi o zaključku uspešne kariere je prispevala tudi huda poškodba in dejstvo, da so vaje zanj postale pretežke: “Vaje, ki so jih mladi fantje izvajali lani na olimpijskih igrah, so zame nepredstavljivo težke in nisem videl več pomena, da bi še poskusil tekmovati z njimi, čeprav bi s svojo najtežjo vajo, verjetno še prišel do kakšnih stopničk na svetovnih pokalih.

Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije, je postala Ime tedna ker je najbolj zaslužna, da je razstava Slovenski impresionisti in njihov čas na ogled v pariškem muzeju Le Petit Palais, kar je doslej največja predstavitev naše umetnosti v Franciji, domovini impresionizma. “Francozi cenijo drugačnost, izvirnost. Presenečeni so bili nad tem, kako so drugačni slovenski impresionisti,” je povedala in dodala, da so “za enkrat odzivi navdušujoči.

Avtorji objekta Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) Vitanje, arhitekti Matija Bevk, Vasa J. Perović, Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Rok Oman, Špela Videčnik, Jurij Sadar in Boštjan Vuga, so letošnji prejemniki Plečnikove nagrade za morda, kot so zapisali v utemeljitvi, eno najkompleksnejših arhitektur v Sloveniji vseh časov, ki s svojim vplivom sega daleč prek regionalnih meja. In prav zato ste jih v zadnjem aprilskem tednu izbrali tudi za Ime tedna na Valu 202. Kot pravi Boštjan Vuga, je že vse kazalo na to, da bodo biroji, ki so v preteklosti sicer že sodelovali, tudi pri tem projektu tekmeci, pa so se zaradi omejenih finančnih okvirov projekta kar sami odločili za sodelovanje . “Najbolj mi je všeč, da objekt ni le center za razvoj vesoljskih tehnologij, ampak postaja družabni center – kraj, kjer se lahko zgodijo zlate poroke, srečanja ribiških, lovskih družin in vsega ostalega, kar ustvarja družabno življenje Vitanja.” (SMS glasovanje: ključna beseda VAL5 na 1919)

Žal trenutno ni ni na voljo anket.