Ambulanta 202

S pravilnim dihanjem nad 150 bolezni

Pomembnost tehnik dihanja

Dihalnica
Foto: Dihalnica
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Čeprav je to prva stvar, ki jo naredimo v življenju in nam je vseskozi kar samoumevno, je dihanje dejavnost, pri kateri bi se morali prav vsi učiti pravilnih tehnik.

S pravilnim dihanjem lahko bistveno pripomoremo k lajšanju težav z astmo in drugimi pljučnimi težavami, pomaga celo pri blaženju nekaterih vnetij in uravnavanju ravni holesterola, pri smrčanju pa seveda pri sproščanju.

Zapoved “trebuh noter, prsi ven”  je morda res zapoved, ki  pomaga skriti trebušček in  naredi telo bolj všečno, a je hkrati nevarna past!

Prav zaradi  dihanja z le zgornjim delom pljuč, premajhnega izkoristka kisika ter  napora ob  preplitvem in hkrati prepogostem  vdihovanju in izdihovanju, se lahko razvijejo ali poslabšajo številne bolezni.

Znanstveno je dokazan vpliv na več kot 150 bolezni, od astme, bronhitisov, vnetij sluznic, pa celo na epilepsijo, depresijo, ter raven holesterola in krvnega tlaka.

Pomembnost dihanja skozi nos

Foto: Dihalnica

Foto: Dihalnica

Zakaj je  dihanje skozi nos tako pomembno, da  prav zato strokovnjaki celo priporočajo  lepljenje ust,  kako zgolj s pravilnim dihanjem umirimo še tako dražeč in nadležen suh kašelj že pri majhnih otrocih?

Kako izvedemo zelo preprost test, ki nam pove, kako kakovostno znamo dihati in v kakšni dihalni kondiciji je naše telo?

In predvsem, kako se zelo preprosto, le z nekaj vztrajnosti, naučimo resnično pravilnega in za telo tako zelo koristnega dihanja, je v Ambulanti 202 pojasnil direktor Inštituta za razvoj športa Spolint  dr. Milan Hosta, tudi avtor pravljice Dihec Mihec in Tačko Dlačko, ki otrokom pomaga razumeti, kako lahko s pravilnim dihanjem umirijo kašelj

Obiščite Dihalnico