Frekvenca X

Frekvenca X: Bi teroristi lahko napadli z virusi?

Fascinantni svet virusov

Virus
Foto: Flickr
Foto: Flickr

Foto: Flickr

Virusi so najbolj številčna oblika življenja na našem planetu, po svojem delovanju so še najbolj podobni robotom, katerih edino opravilo je, da na račun živih celic izdelujejo svoje kopije.

Virusi so prvi na seznamu bitij, ki bi jih želeli izbrisati z obličja planeta, saj so odgovorni za cel spekter hudih in nevarnih bolezni, od virusa HIV, črnih koz, ebole, gripe … In kateri virus je najbolj nevaren? Je strah, da bi viruse za svoje napade uporabili tudi teroristi upravičen?

“Bolj smrtonosnega virusa od že obstoječih ne moremo ustvariti,” odgovarja prof. dr. Vincent Racaniello, ugledni strokovnjak za viruse.

Zadnja leta se zaradi zaskrbljenosti zaradi virusov tudi naše znanje na področju genetike, genskega inženiringa in genomike povečuje. Tako lahko znanstveniki dandanes brez težav določijo celoten genski ustroj poljubnega virusa, obenem pa te podatke objavljajo na internetu in so tako vsem dostopni. Tako je denimo na internetu danes mogoče najti podatke o genskih zaporedjih virusov, ki povzročajo gripo, črne koze, AIDS-a in tako naprej.

Leta 2011 so veliko prahu dvignile raziskave nizozemskih znanstvenikov iz  Medicinskega centra Erasmus, ki so v laboratoriju načrtno ustvarili bolj smrtonosno obliko virusa ptičje gripe H5N1, ki se je lahko prenašal po zraku. Sicer so to super obliko virusa H5N1 testirali samo na belih dihurjih, vendar so se nemudoma pojavile ostre razprave o smislu in varnosti tovrstnih raziskav.

Intervju s prof. Racaniellom: Črne koze bi težko postale biološko orožje

“Mene osebno ne skrbi za nobenega od nam znanih virusov, niti za ebolo niti za HIV niti za gripo. Skrbi pa me v za viruse, ki jih še ne poznamo. Za tiste, ki se skrivajo nekje v neki živali, morda v netopirju ali glodalcu, in ti so pripravljeni preskočiti na človeka in povzročiti določene težave. Vemo, da se to dogaja in da je to izjemno težko predvideti. Vseh virusov, ki živijo kje v živalih, res nimamo dobro katalogiziranih in mislim, da bi bilo to res treba narediti, a se vse odvija prepočasi. Če bi moral izbrati največjo nevarnost, bi rekel, da je to nek neznani virus v neki živali nekje na  svetu.”

-Nedavno je ameriškim in nizozemskim znanstvenikom uspelo v laboratoriju ustvariti nevarnejšo obliko virusa gripe, kot jo najdemo v naravi. Kako vi gledate na takšne raziskave, se vam zdijo prenevarne, da bi jih lahko dovolili?

Vincent Racaniello piše tudi odličen blog. Foto: Columbia.edu

Vincent Racaniello piše tudi odličen blog. Foto: Columbia.edu

“Popraviti vas moram, znanstveniki niso ustvarili nevarnejšega virusa, kot mnogi domnevajo. Ustvarili so ptičjo gripo H5N1, ki se lahko prenaša po zraku med glodalci v laboratoriju. Izkazalo se je, da je ta virus manj nevaren od tistega, iz katerega izhaja. Pridobili pa so njegovo sposobnost širjenja po zraku. Mislim, da so to res pomembni poskusi, saj nam prikažejo in osvetlijo, kaj virusi ptičje gripe H5N1 potrebujejo za širjenje med sesalci po zraku. Znanstveniki so iz rezultatov izvedeli ogromno o tem, kako ta proces poteka, zato mislim, da je takšne poskuse treba izvajati. Poleg tega je treba poskrbeti za objavo in širiti rezultate. Kakršno koli omejevanje bi bilo povsem kratkovidno in po mojem mnenju napačno. Mislim tudi, da brez izvajanja takšnih raziskav ne bi razumeli teh virusov, kar pa je zelo pomembno, če jih hočemo biti sposobni nadzirati.”

-Danes lahko znanstveniki v laboratoriju umetno ustvarijo viruse, saj poznamo genome velikega števila virusov – med drugim tudi črnih koz – ki so prosto dostopni na internetu. Mislite, da obstaja resna grožnja, da bi lahko kakšen nevaren virus ustvarili teroristi?

“Danes znamo zaporedje znanega virusa  v laboratoriju sintetizirati in ustvariti nov virus. Zato je to težava pri virusu, kot so črne koze, saj je ta smrtonosen in ljudi proti njemu nič več ne cepimo. To je res skrb zbujajoče, saj bi, čeprav to ni lahko, nekdo res lahko ustvaril ta virus in ga sprostil. Zato smo se, vsaj v ZDA, založili s cepivi in protivirusnimi zdravili za črne koze.

Mislim, da ne obstaja veliko virusov, ki bi jih lahko uporabili na ta način. Črne koze so zelo smrtonosne, močno prenosljive, medtem ko se ostali nevarni virusi, kot je na primer ebola, med ljudmi ne prenašajo. Zato mislim, da ne bi bili dobro biološko orožje. Menim, da je majhna verjetnost, da bi npr. virus črnih koz uporabili kot biološko orožje. Vendar pa se mi zdi zelo pomembno, da imamo v javnih podatkovnih bazah možnost raziskovati virusna zaporedja. Vedno je treba pretehtati prednosti in slabosti.

Foto: Bobo

foto: Bobo

Po mojem mnenju je možnost izvajanja raziskav teh virusov veliko pomembnejša od njihove smrtonosnosti v obliki biološkega orožja. Prav tako mislim, da bolj smrtonosnega virusa, kot jih poznamo zdaj, ne moremo ustvariti. Preprosto nimamo pojma, kako bi virus spremenili, da bi ga ustvarili še bolj smrtonosnega za človeka. Kadar spreminjamo viruse na tak način, navadno postanejo manj smrtonosni. In prav zato me tovrstni poskusi ne skrbijo.”

-Virusi so znani tudi po tem, da jih je težko pozdraviti. Recimo virus HIV in herpes. Imamo kaj upanja, da bomo razvili terapije, ki bodo sposobne iz telesa tovrstne viruse povsem odstraniti?

“Da, imamo. Menim, da potekajo na številnih zelo zanimivih področjih raziskave, ki bodo nekoč dale antivirus ali zdravljenje, ki bo odstranilo okužbo. Virusa, ki ste ju omenili, HIV in virus herpesa, sta problematična, ker po okužbi ostaneta v nas do konca življenja. Ključnega pomena je, da ju odstranimo iz telesa. Na primer HIV. Njegova genetska informacija postane del naše, zato jo je zelo težko odstraniti, toda videl sem zelo zanimive načine, kako so HIV poskušali odstraniti iz telesa. Z veliko zaupanja lahko povem, da bomo v naslednjih desetih do dvajsetih letih našli način, kako te zelo trdovratne virusne okužbe odstraniti.”

*Intervju z uglednim virologom dr. Vincentom Racaniellom  ste nam na spletu pomagali prevesti tudi zvesti poslušalci Frekvence X, za kar se vam seveda iskreno zahvaljujemo!

Objavljamo izvirnik intervjuja v angleščini.