Evrotip

Evrotip sovraži smrkce

IMAG0495
Sovražim visoke cene!
Brad

Smurfstore, trgovina s smrkci, je na odlični lokaciji v Bruslju, med centralno postajo in glavnim trgom. Smrkci so seveda Belgijci, leta 1958 jih je ustvaril belgijski risar Pierre Culliford Peyo. V trgovini so vsepovsod, na majicah, torbah, urah in brisačah.

Brad Moore je Američan, ki je nekaj let živel v Antwerpnu, po prijateljevem povabilu pa se je preselil v Bruselj in prevzel vodenje trgovine s smrkci. Z njim se morate dogovoriti, če se želite fotografirati z največjim smrkcem v trgovini. Smrkec sedi na klopci in ker so si ga obiskovalci ogledovali z rokama, mu je skoraj odpadla noga.

Brad vam bo fotografiranje zagotovo dovolil, tudi sicer zelo dobro razume, da številni v trgovino pridejo, ker se jim zdi kot muzej ali galerija in nimajo namena kupovati:

Pridejo zelo različni ljudje, veliko je turistov, ki hodijo naokrog in sploh ne vedo, da so smrkci iz Belgije. Oglasi se tudi precej odraslih, ki so kot otroci radi gledali smrkce in zbirajo figurice. Veliko najstnikov pride za zabavo in le malo pohajajo po trgovini.” Posebej zanimiva je trgovina za zbiratelje.

Smurfstore je edina uradna trgovina s smrkci na svetu, v Bruslju so jo odprli 25. junija lani.

Smrkci so bili ustvarjeni v Bruslju, njihov oče Peyo je živel tu. To je prva trgovina, naš načrt pa je, da bi se razširili in se preselili tudi v druge države, druga mesta.

Sovražim visoke cene!

Sovražim visoke cene!

Ob trgovini je tudi muzej stripov, kjer seveda najdete smrkce, a trgovina in muzej nista povezana. Trgovina je zelo lična, modra bitja na temnih policah pridejo do izraza. Posebna atrakcija pa so beli smrkci, ki držijo napise s cenami izdelkov. Kot pravi Brad Moore, bi ljudje največkrat radi kupili kar te bele smrkce, ki pa niso naprodaj.

Brad z veseljem pokaže tudi najbolj drage in dragocene predmete v trgovini:

Kipci so dragi, ta je kristalen in stane 300 evrov. Sicer ni ekskluziven, ampak ga je zelo težko dobiti. Izdelanih je bilo le nekaj. Razvijamo še prehranske izdelke. Pri blagajni imamo bombone, ki so naš najnovejši izdelek. Dobili jih boste lahko le tu.

Bomboni žal niso čokoladni, na njih je hiša smrkcev, okusa: banana in malina. Brad Moore pa se ukvarja tudi s tem, kako čim prej priti do čokoladnih smrkcev.

Seveda moramo imeti tudi nekaj čokoladnih izdelkov, izdeluje jih Neuhaus.Trenutno nam jih je zmanjkalo. Počakati moramo do junija! Številni bi radi kupili smrkce in čokolado, ker je to za Bruselj dva v enem.”