Evrotip

“Neonske napise fotografiram in shranjujem”

muzeum neon
Vir: Neon Muzeum
Vir: Neon Muzeum

Vir: Neon Muzeum

Neon muzej v Varšavi hrani okrog 50 neonskih napisov oziroma 600 posameznih črk iz časov, ko je Poljsko zastirala železna zavesa. Fotografinja Ilona Karwinska je napise začela fotografirati leta 2005 in kmalu ugotovila, da svetleče spomine polpretekle zgodovine čaka uničenje. Napise je začela zbirati in lani je skupaj s partnerjem Davidom S. Hillom odprla Neon muzej, ki ga je že na otvoritveni večer obiskalo 10 000 obiskovalcev.

Ilona Karwinska je fotografinja, ki je rojstno Poljsko zapustila pri 18-ih in jo zamenjala za svetlo prihodnost v Londonu. A ob vrnitvi v domovino je odkrila svetlo preteklost:

“Neonske napise fotografiram  in shranjujem od leta 2005. Ko sem jih začela fotografirati, sem ugotovila, da jih čaka uničenje in impulzivno sem se odločila, da jih rešim. Ko sem rešila enega, potem še enega in še enega, sem se zavedela, da potrebujem prostor,v katerem jih bom shranila. Tako se je rodil muzej Neon. Danes tako naša kolekcija obsega 50 napisov. To se morda ne sliši veliko, vendar pomeni približno 600 črk.”

Prvi neonski napis na Poljskem je razsvetlil prestolnico leta 1926 in v nekaj desetletjih je samo v Varšavi svetilo več kot 1000 neonskih znakov. Muzej Neon hrani predvsem tiste iz obdobja, ko je Poljsko zastirala železna zavesa:

“Znaki so bili narejeni v 60 in 70 letih prejšnjega stoletja. Oblikovali so jih vodilni grafični oblikovalci, arhitekti, umetniki v naši državi. Zame so prava umetniška dela. Ironično je, da je projekt neonizacije poljskih mest potekal prav v obdobju hladne vojne, ko so bile trgovine prazne. Mislim, da so želeli razsvetliti oziroma prinesti kanček zahodnega blišča v mračna in temna poljska mesta. Spomnimo, da je bilo takrat zvečer vse zaprto. Pravo protislovje je bilo imeti vso to neonsko razsvetljavo, ko pa ni bilo mogoče ničesar kupiti ali početi.”     

Desetletja pozneje je mogoče kupiti skoraj vse, zasvetila je luč zahodnega potrošništva in čas svetlečih neonskih napisov je minil. A številni ne želijo pozabiti teh svetlih opomnikov preteklosti in muzej Neon je že ob odprtju obiskalo približno 10 000 obiskovalcev. Če  ne načrtujete poti na Poljsko, pa ga lahko na daljavo obiščete tukaj.