Evrotip

Evrotip: Kava na zalogo

Nova pobuda tudi v Sloveniji

kavica, kava
Vir: freddy, Flickr
Eden izmed predlogov logotipa slovenske pobude. Foto: Facebook

Eden izmed predlogov logotipa slovenske pobude. Foto: Facebook

Kavica na zalogo, Srčna kava, Kava plus, Kava k`čaka … To je le nekaj predlogov za slovensko poimenovanje zanimive pobude, ki zadnje dni osvaja družbena omrežja.

“Prideš v lokal in plačaš dve kavi. Eno popiješ, drugo pa pustiš na zalogi.  Za tabo pride nekdo, ki si kave sam ne more privoščiti in jo lahko spije na tvoj račun,” bistvo pobude, ki izhaja iz stare neapeljske navade, razlaga slovenska pobudnica Tatjana Martun.

V Italiji se je tradicija Caffe Sospeso neformalno obdržala do danes, s pomočjo Facebooka pa se je novodobna pobuda Kavic na zalogo januarja letos začela širiti v Kanadi in Združenih državah Amerike, kmalu je zaživela tudi v Evropi, pobuda ima že veliko privržencev v Angliji, Nemčiji, Bolgariji in drugih državah, pred dnevi so prve kavice na zalogo vplačali tudi v Zagrebu, zdaj prihaja tudi v Slovenijo.

"Ne gre za miloščino," poudarja Tatjana Martun. Foto: Val 202

"Ne gre za miloščino," poudarja Tatjana Martun. Foto: Val 202

Tatjana Martun: “V nekaj lokalih smo že predstavili pobudo, so zainteresirani, seveda pa imajo tudi pomisleke. Pomembno je, kako bi ljudi na dostojanstven način obvestili, da je nekje plačana kava na zalogo. Možnosti je več, ključno pa je, da nikakor ne gre za miloščino ampak gesto dobre volje.”

Prve kave na zalogo že plačane

Eden izmed lastnikov lokalov, ki podpirajo idejo, je Tine Čokl: “Hitro smo se odzvali na reakcije ljudi, ki so izključno pozitivne. Pri nas je že bilo vplačanih nekaj kav, za zdaj jih ni spil še nihče. Verjetno so še potencialni pivci premalo informirani. Sam zberem kvoto kav, jo pretvorim v sveže zmleto in jo odnesem v dnevni center.”

Tine Čokl: "Kava je ljudem tolažba." Foto: Val 202

Tine Čokl: "Kava je ljudem tolažba." Foto: Val 202

Na strani nekaterih lastnikov lokalov so tudi pomisleki. Predvsem neformalno so mnogi dejali, da načelno podpirajo idejo, a da se v praksi bojijo manipulacij,  morebitnih zlorab in negativnega odziva stalnih gostov.

Pobudniki akcije računajo, da se bo nezaupanje izgubilo, ko bo pobuda popolnoma zaživela in bodo prevladale predvsem dobre izkušnje.

Tatjana Martun poudarja, da pobuda Kavica na zalogo ne pomeni samo trenutne pomoči, ampak gradi tudi novo zaupanje med ljudmi.

“Zavedamo se, da ne bomo rešili revščine, lahko pa komu polepšamo dan. Predvsem pa želimo povrniti zaupanje. Seveda bodo tudi zlorabe, a zaupanje moramo negovati. Saj si še čez cesto kmalu ne bomo več upali …”