Poslovne krivulje

Bencin zastonj, čakajočim pa …

Od ideje do posla in službe

Sluzba_me_ne_isce

Foto: www.ustvarjalnik.org

V podjetniških inkubatorjih tudi mladim omogočajo oblikovanje in podporo inovativnim zamislim. Med njimi sta recimo uspela poseben stol za igranje računalniških igric in spletna aplikacija za prepoznavanje obraza in izbiro očal, ki so jo uspešno prodali optikom.

“Eden izmed otrok, 12-letnik, je imel zanimivo poslovno idejo. Ponujal bi brezplačen bencin, čakajočim pa bi za denar izposojal puške za paintball,” je nekoliko nenavaden, a v prenesenem smislu realen poslovni model, opisal Matija Goljar, vodja podjetniškega inkubatorja Ustvarjalnik.

Tudi na ekonomski fakulteti v Ljubljani, na katedri za podjetništvo, menijo, da je v času krize edina možnost, da se število zaposlitev poveča v malih in srednjih podjetjih, v samozaposlitvah. Študente spodbujajo, da sami sebi ustvarijo delovno mesto- morda že v času študija, z razvojem ideje in rastjo podjetja pa še komu drugemu.

Študenti lahko idejo pri predmetu Podjetniški projekt razvijejo sami ali v skupinah. Morajo pa na primer tržno zanimiv izdelek prinesti pokazati predavatelju in kolegom študentom.

Služba me ne išče

Inovativne ideje in podjetniški pogum sta torej za mlade v kriznih časih ena redkih poti do posla in službe, zato seveda kaže izkoristiti vsako priložnost za vključitev v različne zaposlitvene klube in podjetniške inkubatorje.

V množici negativnih zgodb o brezposelnosti in težavah mladih z iskanjem prve zaposlitve, pa obstajajo tudi svetle izjeme. Projekt Služba me ne išče je organiziran znotraj petih lokalnih zaposlitvenih klubov po vsej Sloveniji.

Okrog 60 mladih v Ljubljani, Mariboru, Zagorju, Novi Gorici in Kopru se dvakrat mesečno dobiva v klubih, kjer sodelujejo z mentorji in kadroviki ter intenzivno ustvarjajo svoje karierne poti.

Ena izmed osmih mladih, ki je s pomočjo zaposlitvenega kluba že dobilo službo, je tudi  Primorka Valentina Pirih.