Generator

Najučinkovitejša pomoč je izobraževanje ljudi

Mlada pravnica, ki vodi humanitarne projekte v Afriki

Opismenjevanje v Afriki
foto: Društvo Ela
Foto: Društvo ELA

Foto: Društvo ELA

Jana Dular je skoraj da sveže diplomirana pravnica, ki že od oktobra 2008 samostojno vodi humanitarne projekte v vzhodni Afriki – od Ugande in Kenije do Tanzanije in Malavija. Je nazoren dokaz, kaj vse lahko naredi posameznik, če le ima željo in ga ni strah prositi za pomoč.

V kratkih nekaj letih je sodelovala pri izgradnji šole v Tanzaniji, poučevala več tisoč osnovnošolskih otrok, delala v sirotišnici ter vpisala 15 otrok v zasebno šolo.

Prepričana je, da se svojega načina življenja in idej ne sme vsiljevati ljudem v drugi kulturi. “Vedno se moraš spoštljivo naučiti njihove kulture, jo razumeti. Zelo rada grem do starešin in se z njimi pogovorim, na kakšen način delujejo, kaj si oni želijo, kaj je pravzaprav njihova vizija, kako bi si oni spreminjali življenje na bolje.”

V Ugandi je delala z otroki s posebnimi potrebami, gradila bambusove hiše, učila saditi poljske pridelke ter pomagala ljudem s pristopom in učenjem veščin, s katerimi si nato pomagajo celo življenje. “V tem času, odkar sem v Afriki, sem ugotovila, katera pomoč je najbolj učinkovita. In to je pomoč, ko vlagaš v znanje ljudi.”

Trenutno živi in deluje v Malaviju, kjer vodi svojo humanitarno organizacijo ELA, angleška kratica, ki pomeni izobraževanje, opismenjevanje in razvijanje kreativnosti s pomočjo umetnosti.

“Nikoli ne prihajam s svojimi ihtenji, hrepenenji; veste, na tak način vam bom pa rešila življenje. Afričani ne rabijo biti odrešeni. Srečni so, zadovoljni so, življenje živijo kot ga. Tako pozitivnih in srečnih ljudi ne poznam. Potrebujejo pa pomoč, ki se tiče znanj”

ELA pomaga otrokom z učnimi težavami ter specifičnimi posebnimi potrebami in Jana dokončuje izobraževalni center sredi malavijske vasice Mazembe, kjer bodo lahko otroci ustvarjali, se učili in se pripravljali na samostojno življenje.


Prikaži večji zemljevid

Poleg tega s pomočjo prostovoljnih prispevkov že eno leto omogoča jutranji obrok 342 otrokom podeželske šole. Ker otroci v šoli dobijo obrok, se je njihova prisotnost pri pouku znatno izboljšala. In ker niso več lačni, lahko zbrano sledijo pouku.

Za vsakodnevni zajtrk enega otroka pa je dovolj že manj kot 1 evro na mesec. Jana Dular se vrača nazaj v Afriko, kjer bo nadaljevala s svojim delom. Sledite in pomagate ji lahko prek spletne strani njene organizacije ELA.