Odbita do bita

Kako je slišati koncert s pomočjo sistema LOLA?

VIOLINISTA IGRANJE SLOVENSKE KONJICE
Foto: Bobo

Foto: Bobo

Tokrat v naši Odbiti ne  nastopa vino, ne obline in tudi ne globok glas Lole, ki se v The Kinksovi glasbeni zgodbi spremeni v LOL …

Pri tokratni LOLI gre za LOw LAtancy audio visual streaming system – avdio/video pretočni sistem z nizko zakasnitvijo, ki omogoča sočasno izvajanje glasbe na dveh različnih krajih in sta ga razvila Konservatorij za glasbo v Trstu in GARR, italijanska akademska mreža.

LOLA je bila prvotno razvita z namenom, da bi študentom in profesorjem olajšati učenje glasbe, saj jim ni bilo treba več premagovati dolgih razdalj v kilometrih in urah zaradi glasbenih vaj. Sistem pa ne pride prav samo za vaje in učenje, pač pa tudi za izvedbo pravih koncertov, na katerih je del glasbenikov na eni, del pa na drugi lokaciji.

Za zdaj so v Sloveniji izvedli dva taka koncerta, v obeh primerih pa so se povezali z glasbeniki na Konservatoriju za glasbo v Trstu. Prvič črno belo, drugič barvno.

Avdio/video pretočni sistem z nizko zakasnitvijo LOLA, bi se lahko uporabljal tudi v medicini za spremljanje operacije na drugi lokaciji. A ker se marsikdaj in marsikaj začne in konča pri financah je tudi tokrat podobno. Pri nas opreme za sistem še nimajo in so si to za izvedbo obeh koncertov izposodili od tržaških kolegov. Si pa želijo, da bi nekje uredili sobo z vrhunsko opremo, ki bi bila namenjena prav uporabi sistema LOLA.