Petkova izvidnica

Veliki športni dogodki – velike priložnosti?

Pred pomembnimi športnimi tekmovanji ...

stadion
Foto: Bobo

V pričakovanju tekmovanj za Zlato Lisico v Mariboru smo preverjali, kateri večji  športni dogodki se nam v Sloveniji obetajo v letu 2013 in kaj si si lahko Slovenija od njih obeta …

Z uspehi Tine Maze se povečuje tudi zanimanje gledalcev in poslovnih partnerjev za tekmi Zlate lisice. V Mariboru sploh ne dvomijo, da letošnja prireditev ne bi prinesla pozitivnega  rezultata. Še več, letos pričakujejo rekordni izkupiček – samo od prodaje vstopnic si obetajo vsaj 50 tisoč evrov prihodkov, s presežkom pa bodo pokrili izgubo, ki je nastala zaradi lanske odpovedi. Sicer pa tekma v Mariboru ostaja tekma na najnižji nadmorski višini v svetovnem pokalu, edina, ki je dostopna z avtobusi mestnega prometa, poleg tega pa je Zlata lisica pomemben del družabnega življenja v Mariboru. Tudi v dneh pred samo prireditvijo, saj se vsi pogovoru vrtijo okoli vremena, debeline snežne odeje in temperatur.

Kako preračunavajo “stari mački”?

Kranjska Gora, Planica, Pokljuka … to so najbolj prepoznavna gorenjska športna prizorišča kjer se že dolga leta odvijajo najbolj odmevne zimsko-športne prireditve v Sloveniji. In če se ne bi tudi splačalo, Gorenjci tega ne bi počeli.  A koristi se ne da vedno izmeriti zgolj tako, da se pod stroški in prihodki potegne črta. Neposredne in posredne učinke uspešne organizacije lahko namreč v turizmu in drugod beležijo še leta po prireditvi.

Na Rogli imajo že dolgoletne izkušnje s prirejanjem različnih tekmovanj – od tekmovanj v alpskem smučanju do tekaških. V sezoni 2009/10 je prvič gostila tudi tekmovanje za svetovni pokal v teku na smučeh, letos pa bodo prvič organizirali tekmo svetovnega pokala v deskanju. Tekmovanja se praviloma končajo s pozitivnim poslovim rezultatom, marketinški učinek pa je tolikšen, kot si ga prek običajnih promocijskih kanalov nikoli ne bi mogli privoščiti.

Judoisti v prestolnici

V Ljubljani bo konec oktobra svetovno prvenstvo za mlade  v judu, športu, ki je zadnja leta eden vodilnih športov v Sloveniji. Sploh, ko govorimo uspehih, pa tudi ob dejstvu, da imamo pri nas več kot 7000 registriranih tekmovalcev. Od prvenstva si organizatorji obetajo pozitivno nulo, ob vzorni organizaciji pa bo Slovenija leta 2017 za “nagrado” gostila  člansko svetovno prvenstvo. Na mladinskem SP v judu v Ljubljani pričakujejo okoli 800 mladih tekmovalcev iz 120 držav, na otvoritev pa morda pride tudi predsednik Rusije, Vladimir Putin.

Se bo košarka izplačala?

Letos bo Slovenija gostila največji športni dogodek v svoji zgodovini – evropsko košarkarsko prvenstvo. Na začetku priprav ni šlo vse po načrtih – za prvenstvo ne bodo zgradili nobenega novega objekta, čeprav sta bili načrtovani novi dvorani v Novem mestu in na Ptuju. Se pa zato obetajo prenove nekaterih obstoječih dvoran. Prireditev bo velik logistični zalogaj, organizatorji so optimistični, po njihovih izračunih bi morali biti tako ekonomski, turistični  in promocijski učinki pozitivni.

Del uspešnega načrtovanja tekmovanj je seveda tudi razmislek o tem, za kaj se bo športna infrastruktura uporabljala v prihodnosti. Novo mesto je leta 1996 gostilo svetovno mladinsko prvenstvo v kolesarstvu, zgradili so veledrom, ki pa ga danes praktično nihče ne uporablja.  Občina, lastnica objekta, neuspešno išče zasebnega vlagatelja, ki bi objekt pokril.