Telstar

Nikola Tesla – izumitelj 20. stoletja

Genijalec, ki se mu lahko zahvalimo za marsikaj

Tesla-2

Eden največjih Telstarjevcev vseh časov je prav gotovo Nikola Tesla. Človek, ki je izumil dvajseto stoletje, pravijo. Njegov um je dal človeštvu nekaj najbolj briljantnih in obenem uporabnih izumov sodobnega časa. Hkrati je taisti um taval po razsežnostih, ki jih lahko danes, ko rekonstruiramo življenje in mišljenje tega genija, le slutimo.

Da je želja po tej rekonstrukciji silno močna, dokazujejo neštete knjižne izdaje, ki neprestano prihajajo na police. V teh tednih v slovenščini dobivamo kar tri. Avtobiografijo Moji izumi, ki je dvojezična, slovensko-angleška, spremno besedo zanjo pa je napisal Andrej Detela. Literarno biografijo Pobliski izpod peresa Francoza, Goncourtovega nagrajenca Jeana Echenoza. In knjigo, ki je tik pred izidom: Tesla, portret med maskami Vladimirja Pištala, ki je zanjo prejel Ninovo nagrado.

Telstar je dal besedo fiziku, izumitelju, filozofu in piscu Andreju Deteli ter prevajalki Pobliskov Anuši Trunkelj. Z odlomki iz knjig smo orisali genijevo pot. Z zvoki pa elektriko v njegovi glavi.

Elektrika sem jaz, oziroma, če hočete, sem elektrika v človeški obliki.

Tako je menda dejal v nekem intervjuju. Njemu se lahko zahvalimo, da lahko Telstar na Valu 202 sploh slišite.