Telstar

Telstar: Bojan Adamič, mojster za vse čase

Adamič

Konec minulega leta smo za krono stoletnice rojstva Bojana Adamiča končno dobili tudi zvočni dokument, ki prikazuje nestorja slovenske zabavne glasbe, ta seveda še zdaleč ni bil samo to, v pravi meri. Zbirka Mojster za vse čase prinaša vse plasti njegovega dolgega in obsežnega glasbenega ustvarjanja: popevke, scensko in filmsko glasbo, instrumentalne skladbe za velike orkestre, bogate aranžmaje slovenskih ljudskih motivov, šansone in še mnogo več.

Mera je skratka prava, ni pa dovolj polna, priznava soavtorica izbora Meri Avsenak Pogačnik; za temeljito predstavitev Adamičevega dela bi bilo treba izdati vsaj dvojni CD ali še raje – cel niz. Mimogrede, naslov Mojster za vse čase nosi tudi nova dokumentarna oddaja scenarista in režiserja Slavka Hrena, ki bo na sporedu Televizije Slovenija 10. februarja 2013. Vse lansko leto, ki je minilo v znamenju številnih prireditev, koncertov, razstav in simpozijev o Adamiču, pa je nastajalo tudi čudovito spletišče o njem, katerega snovalci so si za nalogo zadali njegovo dediščino v največji možni meri zbrati, digitalizirati in narediti vsem dostopno. Za vse čase.

Valov staroglasbeni satelit Telstar si je privoščil nekaj najlepših in najbolj značilnih skladb z nove plošče, zraven pa h klepetu o Mojstru povabil soavtorico izbora Meri Avsenak Pogačnik, avtorja spremne besede dr. Mitjo Reichenberga ter pobudnico in koordinatorko projekta ob stoletnici rojstva Bojana Adamiča in urednico spletišča o njem Alenko Adamič.