Telstar

Telstar: Ženski pevski zbor Kombinat

Pevski zbor Kombinat
Foto: Bobo

Foto: Bobo

Štiri leta in pol po spontani, samonikli ustanovitvi na dan upora proti okupatorju je Ženski pevski zbor Kombinat izdal ploščo.

Ploščo z dvajsetimi pesmimi upora. Pesmimi delavskega razreda, pesmimi žrtev fašističnega, mednacionalnega, medrasnega in drugačnega nasilja, pesmimi, ki pomagajo držati glavo pokonci in vstati, kadar je treba.

Vedno več ljudi meni, da je zdaj čas, ko je treba vstati. Torej je tudi čas, ko je treba poslušati in peti pesmi upora. Na začetku je bilo enaindvajset Kombinatk in na prvem nastopu so zapele štiri pesmi. Danes jih je aktivnih prek petinšestdeset, običajno nastopajo v številu okoli štirideset, na repertoarju imajo petindtrideset pesmi. Nastopajo pa vse bolj smelo, vse bolj energično, vse bolj skladno in udarno.

Preverite lahko na lastna ušesa in oči, na velikem predstavitvenem koncertu ob izidu plošče v petek, 8. februarja 2013 v dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.

Telstar, ki ni ostal ravnodušen ne ob dokumentarcu Andraža Peoschla “Pesem upora”, v katerem so Kombinatke odigrale eno glavnih vlog, ne ob nedavni štiridesetletnici Tržaškega partizanskega pevskega zbora, tudi tokrat ni naredil obrata v orbiti, ne da bi antene usmeril v prvenec Kombinatk.

Seveda z dekleti na krovu, z besedo in z muziko. Ne prezrite!