Aktualno

Egon Zakrajšek: “Slovenija bo morala zaprositi za pomoč”

Ugledni ekonomist o prihodnosti Slovenije

Egon Zakrajšek
Foto: MMC Rtvslo.si

Foto: MMC Rtvslo.si

Slovenija nima več dostopa do dolgoročnih posojil. Samo vprašanje časa je, še par mesecev … Do konca leta bo morala Slovenija tudi formalno zaprositi za mednarodno pomoč,”  je za Val 202 povedal  Egon Zakrajšek, pomočnik direktorja na oddelku za monetarne zadeve v ameriški centralni banki.

Zakrajšek ugotavlja, da v Sloveniji še ni bilo izpeljanih prav veliko reform. Nemudoma bi se morali lotiti najbolj kritičnih področij:  sanacije bančnega sistema, reforme trga dela in pokojninske  reforme.  

“Vendar je politična situacija polarizirana, zato se mi zdi, da vlada nima moči, da bi izpeljala ustrezne ukrepe. Časa zmanjkuje, situacija je iz dneva v dan bolj kritična.”

Politiki bi se morali poenotiti in se lotiti sanacije finančnega sistema. To je nujen pogoj, da se Slovenija začne umikati iz kritične situacije, pravi Zakrajšek.

O “jesenskih scenarijih” krize v Sloveniji tudi z Jožetom P. Damijanom in Petrom Kraljičem

Od Irske do Grčije

“Najprej to pomeni izločitev vseh slabih terjatev, posojil iz bančnega sistema. Ker je ta v večinski državni lasti bo morala ta del pokriti država. Čim prej se to zgodi, bolje je. Kar ostane, torej tri glavne banke, je potrebno konsolidirati.  Nato se mora država popolnoma umakniti iz bančnega sistema. Priti morajo kupci iz tujine z novim kapitalom, ki bo omogočil kreditiranje.” 

Egon Zakrajšek se tudi strinja z nasvetom generalnega sekretarja OECD Angela Gorrie, ki je pozval Slovenijo, da se nemudoma loti reform.

“Samo vprašanje časa je, kdaj bo Slovenija zaprosila za mednarodno pomoč.  Ko se to zgodi, je veliko boljše, da si vsaj del ekipe, ki vodi  novo politiko v nastali situaciji. Takšen primer je Irska, ki je začela težave reševati sama, potem prejela pomoč in se iz krize nekako izvlekla.”

Drugi primer pa je Grčija: “Torej vlada, ki hodi med Parizom in Berlinom in samo čaka na navodila, kaj narediti. Čim prej se Slovenija začne ukvarjati s potencialnimi rešitvami, lažje se bo reševati tudi ob morebitni mednarodni pomoči.”

Mednarodna pomoč do konca leta?

Egon Zakrajšek pravi, da že pogled na gibanje obrestnih mer in slovenske dolgoročne obveznice ne kaže optimizma.  “Slovenija sploh nima več dostopa do dolgoročnih posojil … Do konca leta  bo morala Slovenija tudi formalno zaprositi za mednarodno pomoč.”

Pa bi bil Zakrajšku izziv prevzeti vodenje “podjetja” Slovenija, če bi o tem obstajal političen konsenz in bi dobili takšno ali drugačno tehnično vlado?

Osebno ne bi komentiral, če bi mi to predstavljalo izziv. Potrebno se je zavedati, da bi tehnična vlada pomenila hud udarec demokratičnim procesom v Sloveniji. To tudi ni nobena magična formula, ki bo v trenutku rešila težave. Do razumevanje težava mora priti organsko, iz notranje politične scene. Če se to ne zgodi ne more veliko napraviti nobena tehnična vlada.”