Na piedestal: Dirtswitch – Phoenix Down

Člani gorenjske rockovske skupine Dirtswitch so: Luka Lamut (vokal), Jani Nendl (kitare, back vokal), Rok Seifert (baskitara) in Uroš Markič (bobni).

Začetki skupine segajo v mrzlo zimo leta 2009, ko fantje sploh še niso slutili, da se jim približuje najbolj divja vožnja njihovega življenja. Veliki val.

Po rojstvu komada Restraints so štirje ustanovni člani odkrili navzočnost naelektrene energije, ki jih je povezala v njihovi strasti do glasbe in ustvarjanju koncertnega spektakla za vse tiste, ki so pripravljeni sprostiti svoja čustva.

Dirtswitch so novinci na glasbeni sceni, Rok, Luka, Uroš in Jani pa so svojo glasbeno osebnost več let kovali po drugih slovenskih skupinah. Svoje vplive črpajo iz grunge in post-grunge obdobij preteklih dveh desetletij, skupin Alter Bridge, Soundgarden, King’s X in Shinedown. Njihov značilni zvok sestavljajo težke, nizko uglašene kitare, prepletene z močnimi in spevnimi vokalnimi linijami.

Dirtswitch (Foto: Mirjam Čančer)

Prvenec Phoenix Down se dotika tematike vzponov in vnovičnih padcev, 12 skladb na plošči pa se preliva iz visoko-oktanskih žganic Restraints in Too much v očarljive bledeče akorde zaključne skladbe Today. Zemlja, voda, zrak in ogenj – vsaka skladba skupine Dirtswitch nosi oznako elementa, v katerem se je rodila. Vsaka skladba pove zgodbo svojega nastanka. Svojo glasbo so uspešno predstavili občinstvu tako v Sloveniji kot v tujini, nastopili so na večjih slovenskih in avstrijskih festivalih – Majske igre, Schengenfest in Maifest.

Dirtswitch je v novo leto vstopil tudi s prvim videospotom s prvenca Phoenix Down.

Dirtswitch v oddaji Na piedestal.