Na piedestal

Na piedestal: Cene Resnik

Cene Resnik

Gost oddaje Na piedestal je bil tenorsaksofonist Cene Resnik s prvencem “Joyful Spontaneity”.

(Foto: Vasja Trontelj)

Cene Resnik je leta 2007 končal študij jazz saksofona na Konservatoriju v Celovcu. V času študija se je učil na delavnicah Reggieja Workmana, Douga Hammonda in pozneje tudi Joea Zawinula, s katerim je imel možnost nastopiti leta 2007 v Avstriji, na mariborskem Lentu in v Zagrebu. Po končanem študiju se je odšel dodatno izpopolnjevat v New York,  kjer je študiral z Gregom Osbyjem.

Za svoj prvenec je tenorsaksofonist Cene Resnik zbral zasedbo glasbenikov, s katerimi se je pogumno podal v nezačrtane vode skupnega ustvarjanja. Emanuele Parrini na violini, Giovanni Maier na akustičnem kontrabasu in Aljoša Jerič …… na bobnih so skupaj z njim ustvarili in v življenje priklicali zvočne krajine, ki kličejo k premišljevanju.

Kajti brez umiritve in pripravljenosti, da bi začutili in dojeli, nam bodo ti zvoki verjetno ostali skrivnostni kot valovanje oceana, ki se ne meni za naša pravila in predstave o tem, kaj je prav in kaj ne.

Že naslov prvenca “Joyful Spontaneity” pove, da gre za svobodno improvizirano glasbo. V slovenskem jeziku bi se naslov lahko glasil “Radostna spontanost”.

Plošča, ki so jo posneli s producentom Blažem Celarcem v Studiu Attic, je izšla 11. decembra pri Založbi Radia Študent. Na njej je osem avtorskih skladb. Te se zrcalijo kot opomin, radostni opomnik, da je spontanost v našem “programiranem” načinu življenja skoraj pozabljena ali v nekaterih primerih celo napačno razumljena.

Cene Resnik Quartet bo ploščo predstavil na koncertu 19. decembra v Sax Pubu v Ljubljani.

Pred tem pa radijska premiera skladb s prvenca Joyful Spontaneity med pogovorom s Cenetom Resnikom v oddaji Na piedestal.